Barcelona prepara una cavalcada a prova de pluja: "Estem preparats"

Gaspar i Baltasar estrenaran carrosses en una rua que també tindrà noves cançons

i
Núria Sala
4 min
La nova carrossa del Rei Gaspar preparada per la cavalcada de Barcelona

BarcelonaDesprés de viure l'any més sec de la història, seran moltes les cartes als Reis que demanaran pluja pel 2024. Ses Majestats confien poder complir aquest desig d'aigua, però també esperen que això no els desllueixi les cavalcades. En el cas de la de Barcelona, el portaveu dels Reis d'Orient, el patge Gregori, ha assegurat que estan "preparats" perquè la comitiva reial pugui fer la seva rua encara que plogui. "Llevat que hi hagi el diluvi universal, no hi hauria d'haver problema", ha reblat el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Xavier Marcé, que ha explicat que per ara els indicadors "no són alarmants" i que l'aigua podria respectar la cavalcada. De fet, el patge Gregori, que ja porta uns dies per la capital catalana preparant la nit de Reis, ha vaticinat que tot el que està preparat es podrà a dur a terme.

Les primeres pluges sembla que arribaran a Catalunya la tarda vespre de dijous. Seran moderades i divendres, el dia de la cavalcada, s'aniran estenent per tot el país de forma intermitentment i al llarg del dia. Les zones més afectades a la tarda seran les comarques metropolitanes, sobretot el Barcelonès i el Maresme, on poden caure fins a 20 l/m², segons apunten els models meteorològics. A la resta del territori, el cel estarà ennuvolat i podria caure algun ruixat que no arribaria als 5l/m². En qualsevol cas, el dia 5 valdrà la pena sortir de casa amb un paraigües per si de cas i abrigar-se bé perquè el que sembla segur és que baixaran les temperatures i el fred arribarà a finals de setmana.

La carrossa del correu reial és una de les més esperades de la cavalcada de Barcelona

Recollida de cartes a la platja

El patge Gregori també ha anunciat la principal novetat d'aquest any sobre l'arribada dels Reis a Barcelona, que és que els actes relacionats amb la cavalcada començaran més d'hora que mai. Al migdia, els nens i nenes que ho desitgin podran entregar la seva carta als patges de Gaspar, Melcior i Baltasar que, tot i que sense tocar terra encara, es deixaran veure a les platges de Somorrostro i de la Barceloneta. Els reis aniran acompanyats d'un gran estol d'embarcacions, en un homenatge a la Copa Amèrica que s'ha de celebrar aquest any a la ciutat.

No serà fins a les 16.30 hores, però, quan a bord del pailebot Santa Eulàlia els tres Reis d'Orient arribaran a terra ferma, al Portal de la Pau. Allà els rebrà l'alcalde, Jaume Collboni, que com és tradició els oferirà el pa i la sal com a símbol d'hospitalitat i els lliurarà les claus de la ciutat perquè els reis puguin entrar a totes les cases. Abans de repartir els regals, però, els reis faran la cavalcada, que començarà a les 18 hores.

El mateix recorregut que fa un any

A conseqüència de les obres a la Via Laietana aquest any es repetirà el mateix recorregut de l'any passat. És a dir, la cavalcada sortirà a les 18 hores des del parc de la Ciutadella i avançarà per l'avinguda del Marquès de l'Argentera, creuant el monument a Colom fins a arribar al Paral·lel. Allà la comitiva reial enfilarà per la Ronda Sant Pau i el carrer Urgell, tombant per Sepúlveda, i anirà a parar finalment a l'Avinguda Maria Cristina, on s'acabarà la rua.

La cavalcada és l'espectacle de carrer més gran que es fa a Barcelona, ja que la comitiva té una extensió de més d'un quilòmetre i hi participen més de 1.200 persones entre ballarins i gent del circ i de les arts escèniques. Entre les novetats d'aquest any, cal apuntar que tant Gaspar com Baltasar estrenaran carrossa –Melcior ja ho va fer l'any passat–. La de Gaspar simularà les dunes del desert i està dissenyada per Marc Salicrú, mentre que en el cas de Baltasar –dissenyada per José Menchero en col·laboració amb l'artista plàstic d'origen senegalès Michel Doudou– predominarà el "color i el ritme", ja que comptarà també amb música en directe.

Tampoc faltaran aquest cop les cançons que acompanyen les carrosses de la cavalcada de Barcelona. Els hits dels carters reials i del carbó retronaran pels carrers de la ciutat, així com les dues noves cançons que aquest any debuten. Els compositors Alejandro Vivero i Esteban Tamashiro, en col·laboració amb el Conservatori del Liceu, han posat una nova banda sonora al seguici de la patge Estel –que també estrena vestuari de Raquel Bonillo– i a la carrossa de les Joguines.

Cavalcades amb neu

Quan s'apropin a repartir paquets en certs punts de Catalunya, els Reis d'Orient travessaran paisatges més nadalencs. A finals de setmana, la cota de neu serà més baixa i això es pot traduir en nevades al Pirineu, més intenses a partir de divendres al migdia en cotes superiors a 1.500 m. A les comarques de la Vall d’Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà es poden acumular fins a 15 cm de neu nova als cims de les muntanyes i a les pistes d’esquí. A la resta del Pirineu i fins i tot el Prepirineu, es poden acumular fins a 10 cm. El sol tornarà el matí de Reis a tot Catalunya, a excepció del Pirineu, on encara pot continuar nevant.

Protecció Civil reparteix 11.000 polseres identificatives per als nens

Protecció Civil de la Generalitat ha proporcionat als municipis un total d'11.000 polseres identificatives per als nens i nenes durant les festes de Nadal i ha demanat "assegurar-se que portin una identificació amb dades i número de contacte". En un comunicat, ha aconsellat mantenir una "distància prudencial" amb les carrosses de les cavalcades i ha recomanat evitar baixar a la calçada per agafar caramels, travessar el carrer mentre passen els vehicles i supervisar els infants constantment.

stats