Societat 22/04/2011

França inscriu les corrides de toros com patrimoni cultural immaterial

L'entitat que ho havia reclamat oficialment al·legava que la tauromàquia dóna valor a l'instint ofensiu del toro i es basa en el respecte a l'animal

Acn
2 min

ParísL'Estat Francès ha inscrit les corrides de toros a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial francès, segons ha informat l'Observatori Nacional de les Cultures Taurines aquest divendres. França esdevé, així, el primer país al món a fer aquest reconeixement a la tauromàquia. Una "traducció científica i cultural" de la legislació francesa que legalitza les corrides "on hi ha una tradició local ininterrompuda".

Les corrides van arribar a l'Estat francès a mitjan segle XIX i avui són freqüents en una quarantena de poblacions, algunes de les quals a la Catalunya Nord i d'altres a l'Aquitània, la Provença i altres zones.

L'Observatori Nacional de les Cultures Taurines va presentar una sol·licitud al ministeri francès de Cultura destacant que les corrides "reflecteixen un aspecte significatiu de la història específica de cadascun dels pobles que la comparteixen a l'Europa del sud i d'Amèrica llatina". L'expedient, aprovat aquest divendres, defensava, també, que les curses de braus participen de les arts de l'espectacle viu i les activitats rituals i festives, i constitueixen el nucli de nombroses festes locals en moltes localitats, on són un focus d'atracció turística.

Per defensar les curses de braus, l'observatori al·legava que l'organització i el desenvolupament de les corrides donen valor a l'instint ofensiu del toro i es basen en el respecte a l'animal. A més, l'organització considera que la conservació de la riquesa ecològica dels territoris on viuen i s'alimenten els braus està condicionada a la supervivència de les corrides.

El president de l'Observatori, André Viard, s'ha felicitat per aquesta decisió que marca una "data històrica" per la tauromàquia i representa una salvaguarda per les corrides, que ara es podran veure reforçades per subvencions i campanyes de promoció.

La reacció de les associacions antitoros tampoc no ha trigat a arribar. "L'aval vergonyós de l'Estat francès és el testimoni clar que els nostres dirigents no es preocupen de les aspiracions i les opinions de la majoria de francesos", ha denunciat Claire Starozinski, de l'Aliança anticorrida, en un comunicat.

stats