Societat 14/01/2014

L'alcalde de Burgos fa marxa enrere i atura les obres del polèmic bulevard

"La convivència és més important que 50 obres", diu l'alcalde, que fins ara s'havia negat en rodó a reconsiderar el projecte. Ara anuncia la creació d'un grup de treball per buscar el "consens" amb els veïns

Ara
2 min
Els veïns del barri, aquest dimarts, en el punt on havien de començar les obres / EFE

BarcelonaLa revolta ha acabat amb victòria veïnal. Ni les protestes, ni els aldarulls, ni la determinació dels veïns havien aconseguit que, els últims dies, l'Ajuntament de Burgos, en mans del PP, fes marxa enrere en la seva decisió de reformar el carrer Vitoria, al barri de Gamonal, amb la intenció de fer un bulevard. Però només hores després d'afirmar que les obres tirarien endavant tot i les protestes, aquest dimarts al vespre l'alcalde de la ciutat, Javier Lacalle, ha fet marxa enrere i ha anunciat que buscarà el consens amb els veïns.

"La convivència és més important que 50 obres". Aquest és l'argument que ha donat Lacalle per paralitzar les obres que han convertit el barri popular de Gamonal en una mena d'Istanbul en petit, amb milers de persones en peu de guerra contra la reforma d'una avinguda. La protesta va agafar l'Ajuntament per sorpresa. La reforma, consistent a treure carrils de circulació, fer un bulevard pensat més en els vianants que no pas en els cotxes i crear aparcaments soterranis, estava en el programa electoral tant del PP com del PSOE. El cert és, però, que en la situació actual de crisi l'anunci de l'inici de les obres va caure com una galleda d'aigua freda en un barri majoritàriament obrer. La protesta es va tornar massiva, i el carrer Vitoria es va convertir en un camp de batalla.

Les imatges de joves encaputxats causant disturbis van animar els mitjans conservadors a denunciar que la protesta no estava vinculada a la reforma de la via, i que els manifestants venien de fora. Aquest dimarts, l'alcaldessa de Madrid qualificava les protestes d'"atemptats". I des de l'Ajuntament s'insistia que no hi havia negociació possible, que les obres començarien. Però el cert és que els manifestants continuen als carrers i han impedit l'inici de les obres. Amb el barri ple de policia i les imatges dels aldarulls en tots els informatius de les televisions, la polèmica arriba en un mal moment per al PP, just quan Rajoy vol que es parli de recuperació econòmica. El mateix dia que un estudi confirma que els espanyols són els ciutadans europeus que menys confien en els polítics i en les institucions, la imatge d'un ajuntament fent una obra en contra de la voluntat dels veïns és l'últim que necessitava un PP al qual li plouen les crítiques per la llei de l'avortament.

Finalment, la pressió ha estat irresistible i l'Ajuntament ha anunciat que les obres queden paralitzades, oficialment per tal de crear un grup de treball que busqui el "consens" amb els veïns. Segons ha anunciat l'alcalde aquest dimarts, la intenció és paralitzar l'inici de les obres per tal d'"obrir un parèntesi, que no hauria de superar els quinze o vint dies". Durant aquest període es crearà una comissió l'objectiu de la qual és buscar punts de trobada amb els detractors del projecte, molestos per la falta de diàleg de l'Ajuntament i irritats per les connexions entre les empreses constructores i els polítics.

stats