Societat 08/06/2020

El Garraf i l'Alt Penedès s'integren en la regió de Barcelona i s'hi permet la mobilitat

Amb l'entrada en la fase 2 de la capital catalana i la seva àrea metropolitana, Salut deixa de separar les dues comarques

P.e.
2 min
Platja a Sitges, el Garraf

BarcelonaDes d'aquest dilluns les persones que viuen al Garraf i a l'Alt Penedès poden desplaçar-se per la resta de la regió sanitària de Barcelona i viceversa. És el primer cop que es permet aquesta mobilitat i es preveu que es mantingui així, perquè des del departament de Salut han explicat que a partir d'ara les dues comarques passen a integrar-se en la regió de Barcelona en el procés de desescalada. Amb l'entrada en la fase 2 de la capital catalana i la seva àrea metropolitana, Salut ha deixat de separar el Garraf i l'Alt Penedès. Les dues comarques estaven en la fase 2 des de la setmana anterior. Fins ara no s'havia permès desplaçar-se entre el Garraf i l'Alt Penedès i la resta de la regió de Barcelona, tot i que fa uns dies ja havien coincidit en la fase 1, perquè llavors la zona encara estava separada en tres àrees –la capital catalana i les àrees metropolitanes nord i sud– amb la mobilitat entre elles prohibida.

WEB-Fases-Mapes-5JUNY

Per tant, la nova proposta de fases que el departament de Salut portarà al ministeri de Sanitat per aplicar la setmana vinent no afectarà els desplaçaments entre el Garraf i l'Alt Penedès i la regió sanitària de Barcelona, que ara formen part de la mateixa zona. Segons Salut, la decisió d'ajuntar les dues comarques amb la resta de l'àrea metropolitana s'ha fet per la petició dels municipis que quedaven aïllats. Quan va començar el procés de desescalada, el departament va argumentar la separació del Garraf i l'Alt Penedès perquè en aquell moment tenien una afectació de la pandèmia del covid-19 inferior, comparada amb l'àrea metropolitana sud de Barcelona, a la qual pertanyen. Amb el pas de les setmanes, aquesta diferència en l'afectació s'ha reduït i la separació també ha generat queixes del sector empresarial de les dues comarques aïllades, que havia reclamat que es permetés la mobilitat amb la resta de la regió sanitària.

Desplaçaments entre regions sanitàries

Una altra novetat en la mobilitat des d'aquest dilluns, en aquest cas prevista amb la desescalada, és que les persones que viuen al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre poden desplaçar-se entre les dues regions sanitàries, perquè han entrat en la fase 3. No ha passat el mateix a l'Alt Pirineu i l'Aran, que tot i que també ha passat a la fase 3 avui, es manté aïllada perquè aquesta regió sanitària és limítrofa amb les de Lleida, la Catalunya Central i Girona, que encara estan en la fase 2.

stats