Societat17/08/2016

Més de 33.000 famílies vulnerables s'han beneficiat de la llei catalana per evitar talls de llum i gas

El conseller d'Empresa i Coneixement assenyala que s'han obert 120 expedients a empreses energètiques per tallar el subministrament a famílies en risc

Acn

BarcelonaLa Generalitat ha obert 120 expedients contra empreses energètiques per haver tallat el subministrament a usuaris sense complir els tràmits que marca la llei catalana 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica. Així ho ha anunciat en una entrevista al 'Migdia al dia' de TV3 el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha quantificat en33.000 famílies el total de persones a les quals la llei ha evitat que se'ls talli el gas o l'electricitat. Fins a mitjans de juny, la Generalitat ja havia imposat 18 multes de 10.000 euros cadascuna a companyies que havien tallat la llum a famílies vulnerables.

La llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, va ser aprovada pel Parlament el juliol de l'any passat a partir d'una iniciativa legislativa popular (ILP). Entre altres coses establia que, abans que una empresa pogués tallar els subministraments a una família, s'havia d'assegurar que no constava com a vulnerable. En la llei anterior, era la família la qui ho havia de comunicar. La norma vigent, per tant, trasllada la responsabilitat a l'empresa subministradora.

Cargando
No hay anuncios

Llei de comerç i festius

Durant l'entrevista, Baiget també ha precisat que el Govern aprovarà la nova llei de Comerç abans de finals d'any. La norma permetrà horaris "amplis i suficientment flexibles", però lluny de la "liberalització total". Així, es preveu que les botigues puguin obrir entre 72 i 78 hores setmanals, una mica per sobre de la legislació actual.

Cargando
No hay anuncios

Quant als festius, des del departament es preveu plantejar el mínim exigit per la normativa estatal, situat en deu, i només per a les ciutats turístiques "s'amplia el ventall". "I cap més", ha reblat. El conseller també s'ha referit a la precarització dels salaris dels treballadors que denuncien els sindicats i ha manifestat que les empreses que basen la seva competitivitat en la contenció salarial "no tenen futur".

"Ens interessen les empreses d'alt valor afegit i elevada productivitat", ha reblat Baiget, que creu que són els àmbits en què el Govern ha de "treballar i lluitar" de manera més intensa. Així mateix, s’ha mostrat partidari d’“apujar” el salari mínim interprofessional.