Societat 28/11/2019

Girona pressiona el departament de Salut per retenir el nou Hospital Josep Trueta i evitar que es traslladi a Salt

L’Ajuntament assegura que, si es manté a la ciutat, en set anys es podria inaugurar el nou centre

Maria Garcia
4 min
El nou Hospital Trueta,  A Girona o a Salt?

GironaContinua la disputa per decidir la ubicació del nou Hospital Josep Trueta de Girona. Algunes veus, com el cardiòleg Ramon Brugada, aposten per situar-lo a Salt, al costat del Parc Hospitalari Martí i Julià i on hi ha també l’Hospital de Santa Caterina; mentre que altres col·lectius reclamen que es mantingui a la capital gironina. És el cas de l’ajuntament de la ciutat, que, amb l’alcaldessa, Marta Madrenas, al capdavant, fa temps que pressiona per retenir a la ciutat el nou centre hospitalari que ha de substituir les instal·lacions actuals, que han quedat obsoletes. I l’últim moviment el va fer la setmana passada, segons s'ha sabut avui, quan es va reunir amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per entregar-li un dossier que exposa els avantatges de situar el nou Trueta als terrenys que ha ofert Girona al barri de Domeny i els inconvenients de la proposta de reubicar-lo a Salt. “No entrarem en una guerra amb Salt”, ha deixat clar l’alcaldessa, tot i que ha desgranat tot de motius en contra del seu trasllat al municipi veí: “A Salt serà més car, es necessitaran més anys per construir-lo, es necessitarà un nou pla de mobilitat i no es millorarà ni en qualitat assistencial ni augmentarà la complexitat del centre”. Segons Madrenas, el departament de Salut decidirà el primer trimestre del 2020 la ubicació del nou Trueta, tot i que la consellera es va comprometre a prendre una decisió el 2019. Des de la conselleria, però, no confirmen el calendari i es remeten a un comunicat que han enviat aquest matí en què assenyalen que “aviat” comunicaran la decisió adoptada.

El dossier de l’ajuntament gironí analitza la idoneïtat dels terrenys de Domeny i els compara amb els saltencs. Així, exposa que els de Girona “ja estan urbanitzats i un 50% són propietat municipal”, mentre a Salt la urbanització de l’espai “encara està en una fase incipient”. A més, segons els càlculs municipals, a Girona es podria inaugurar el nou centre “en uns set anys”, mentre que a Salt no es podria disposar de les noves instal·lacions “com a mínim abans d’11 anys, sense comptar entrebancs judicials i administratius”.

Pel que fa al cost de l’adquisició dels terrenys, a la capital calculen que suposaria entre 3,6 i 5,4 milions d’euros; i al municipi del Gironès –segons l’Ajuntament de Girona– suposaria una despesa de 3,6 milions “només per una rotonda per a la mobilitat”. “I en funció dels nous estudis de mobilitat i del pla parcial definitiu, aquests costos es podrien multiplicar”, sosté el consistori gironí.

En canvi, des de l’Ajuntament de Salt han assegurat que es disposaria dels terrenys “a cost zero”, i han reiterat que no entraran “en disputes territorials” perquè consideren que és una decisió que Salut ha de prendre basant-se en “criteris tècnics i assistencials”. “Posem la disponibilitat i l’adaptabilitat del planejament de Salt a les necessitats i temporalitat que determinin els tècnics de Salut en el projecte de trasllat”, han declarat fons pròximes a l’Ajuntament, que han declinat fer més valoracions sobre el tema.

El dilema de Salut: Girona o Salt

La conselleria de Salut ha subratllat al comunicat que la decisió de la ubicació del nou hospital és “molt important” perquè el nou equipament “ha de donar resposta a les necessitats assistencials de tota la Regió Sanitària de Girona durant els pròxims 50 anys”. Per això el departament està analitzant les dues propostes de terrenys: els 45.000 metres quadrats que ha ofert Girona al barri de Domeny i els 100.000 metres quadrats que ha posat a disposició Salt i que estan situats al costat del Parc Hospitalari Martí i Julià.

L’hospital serà l’edifici principal d’un campus sanitari que també inclourà centres educatius relacionats amb les ciències de la salut i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, entre altres equipaments. El pla funcional del nou Hospital Trueta aprovat pel departament estableix que les noves instal·lacions tindran 32 quiròfans, un màxim de 431 llits, 6 sales de parts i 78 boxs a urgències.

Més de deu anys esperant el nou centre

La primera consellera de Salut que va parlar d’aixecar un nou Hospital Josep Trueta va ser Marina Geli, fa més de deu anys, però la crisi econòmica va deixar en un calaix el projecte, que, més tard, va recuperar l’exconseller Toni Comín. L’actual titular de Salut, Alba Vergés, es va comprometre, el juliol del 2018, a decidir la ubicació del futur centre el 2019; però segons ha informat aquest matí l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no serà fins a principis de l’any vinent que el departament no prendrà una decisió.

Per això l’alcaldessa ha insistit que el més important és desencallar la situació. “Tots coincidim que s’ha de treballar ja en el nou projecte perquè necessitem ja el nou equipament”, ha deixat clar Madrenas, que també ha recordat que, quan es va traslladar l’Hospital Santa Caterina de Girona a Salt, els responsables polítics es van comprometre a mantenir el Trueta a la ciutat. “És important que aquests compromisos es mantinguin al llarg del temps, si no, es trenquen les confiances”, ha ressaltat l’alcaldessa.

stats