Feminismes
Societat 27/03/2023

El Govern contractarà sense fotos als currículums per evitar discriminacions pel físic de les dones

Igualtat promou mesures per acabar amb la pressió estètica i obligarà les empreses de roba a ampliar el ventall de talles

2 min
Les diferents talles d'una peça de roba en una imatge d'arxiu

BarcelonaPer lluitar contra la discriminació física que pateixen majoritàriament les dones, el Govern prepara un pla pilot per seleccionar amb currículums cecs el personal per a la Generalitat, amb la voluntat que les empreses privades en copiïn la idea. Aquesta és una de la seixantena de mesures incloses dins del pla d'acció per combatre la pressió estètica, un "problema estructural del patriarcat" que impacta en la salut mental i física de moltes dones, ha afirmat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, a la presentació de la iniciativa. Ha assegurat que la iniciativa és "pionera a nivell internacional" perquè té un abordatge integral i ataca les causes i les conseqüències d'aquesta violència simbòlica cap a la dona. El Govern preveu aprovar el pla en una reunió del mes d'abril i el dotarà amb un pressupost de 12,6 milions d'euros per als pròxims quatre anys.

En l'àmbit laboral, el pla farà recomanacions perquè al disseny dels uniformes primi la comoditat i s'acabi amb la "cosificació i la hipersexualització" dels cossos de les treballadores. Es tracta d'evitar que les empreses les obliguin a vestir peces que destaquen la forma dels seus cossos amb l'objectiu d'atraure els consumidors, mentre que l'opció dels homes s'ajusta més a la funcionalitat de l'activitat que realitzen. De la mateixa manera, també es vol "sensibilitzar" els clubs esportius perquè les seves equipacions fugin dels minipantalons o tops que deixen al descobert els cossos de les jugadores però no els dels homes.

Verge ha denunciat com la pressió que pateixen les dones tradicionalment s'escampa per tots els àmbits: de la publicitat als mitjans de comunicació, a la feina, al carrer, però també a les xarxes socials i la moda. "Volem que les dones deixin d'estar en guerra amb el cos", ha proclamat. Per això, el Govern està treballant per reformar el Codi de Consum per obligar les empreses de moda que disposin d'almenys tres botiges a oferir un ventall més ampli de talles que el que hi ha ara, en què sovint es limiten a les més petites i es deixa fora el gruix de dones. A més, hauran d'informar de les equivalències de talles i mesures dels cossos.

Canvis en l'imaginari

De moment, però, la consellera no ha avançat quines seran les talles que hauran d'oferir-se obligatòriament ni tampoc com se sancionarà els incompliments perquè Catalunya no hi té competències i, ara per ara, les normatives espanyola i europea només en fan recomanacions. No obstant això, Verge ha admès que "l'objectiu del pla no és sancionar sinó provocar canvis perquè adrecin la causa".

Quan se celebrin les plataformes 080 Barcelona Fashion i Barcelona Bridal Week de moda nupcial es faran accions de sensibilització sobre la neutralitat corporal i sobre la diversitat funcional, amb la inclusió de models fora del cànon tradicional d'aquest tipus de desfilades, amb dones altes i primes.

Altres recomanacions que preveu el pla són la promoció d'anuncis publicitaris sense imatges dels cossos que hagin estat manipulades o retocades per eliminar el que es consideren defectes en l'imaginari col·lectiu. Com que en aquest punt la legislació tampoc no permet al Govern imposar res, Verge ha instat els governs espanyol i europeu a prohibir els filtres, com han fet Suècia i Noruega.

stats