SANITAT
Societat 22/11/2011

El Govern explorarà noves vies de copagament a les receptes mèdiques

Artur Mas utilitza el terme "tiquet moderador" per referir-se a la introducció d'una taxa en l'accés als fàrmacs. A Europa existeixen múltiples fórmules en què el pacient assumeix part del cost de l'atenció mèdica i de farmàcia

Joan Serra
1 min
Artur Mas

BarcelonaEl Govern no vol perdre temps. Dos dies després de les eleccions generals, l'executiu d'Artur Mas ha mostrat la seva determinació per explorar noves vies de copagament a la sanitat. I començarà pels medicaments, un camp en el qual veu camp per recórrer. Per assolir l'objectiu de fer sostenible el sistema sanitari, la Generalitat planteja aplicar un "tiquet moderador" per posar "alguna barrera" en l'accés a les receptes mèdiques. L'expressió utilitzada pel president, Artur Mas, és un tecnicisme per referir-se a les diverses fórmules de copagament. Tanmateix, Mas ha evitat utilitzar aquest concepte, el de copagament.

La Generalitat no ha especificat com es concretarà la taxa en les receptes mèdiques dispensades a la sanitat pública, una mesura pensada per "evitar abusos", tal com ha especificat Mas. El president sí que ha descartat l'ús d'una taxa per accedir a un hospital o un centre d'atenció primària.

Fórmules a Europa

A Europa hi ha múltiples fórmules de tiquets moderadors, en l'atenció hospitalària i primària, i en la farmàcia. A Alemanya, per exemple, el pacient ha de pagar deu euros per la primera visita mèdica, que té una validesa trimestral per a la resta de cites concertades amb el metge. A França, en funció del fàrmac, no es paga res o entre el 35% i el 65% del cost, a més de 50 cèntims per medicament.

stats