Feminismes

El Govern destinarà 4 milions d'euros a fomentar la inserció laboral de les persones trans

La iniciativa pretén abordar la discriminació que pateix el col·lectiu en l'accés al mercat de treball

ARA
2 min
Banderes trans onegen en una manifestació en defensa dels drets LGTBIQ+ a Barcelona.

BarcelonaEl Govern ha obert una línia específica d'ajudes per a polítiques actives d'ocupació que fomentin la inserció laboral de les persones trans amb una dotació econòmica de 4 milions d'euros, la convocatòria més gran d'aquest tipus impulsada per la Generalitat. Es tracta d'una de les mesures que han explicat aquest dimecres en roda de premsa el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i la titular d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, per incentivar la formació i ocupació de dones i persones transsexuals, dos dels col·lectius que més dificultats tenen per accedir al món laboral.

Segons ha explicat Torrent, és la primera vegada que l'executiu català inclou una línia d'ajudes específica per impulsar l'ocupació de les persones trans, un col·lectiu que, sovint, "és víctima d'una sèrie de prejudicis que dificulten el seu accés a l'entorn laboral". Malgrat que Torrent ha reconegut que les ajudes "encara són petites", també ha subratllat que permetran fer "un pas endavant molt significatiu" en la lluita contra la desigualtat. Les convocatòries per optar a les subvencions es faran públiques a l'agost i el Govern confia poder atorgar-les durant el darrer trimestre d'aquest any.

En la mateixa línia, Verge ha recordat que el món laboral és "un dels àmbits on la desigualtat es manifesta de forma més crua", amb "una taxa d'atur més alta, segregació per sectors d'ocupació, més temporalitat i precarietat", a més d'"infrarepresentació en càrrecs directius" o fins i tot "setge".

Per dissenyar aquesta línia de subvencions, la Direcció General de Polítiques LGBTI ha realitzat una "diagnosi" dels perfils i necessitats de les persones trans que busquen feina amb l'ajuda del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), les entitats socials i les entitats sense ànim de lucre que faran els contractes.

Aquesta línia d'ajudes forma part del programa Treball i Formació, una iniciativa que té com a objectiu formar i acompanyar persones en situació d'atur, especialment en aquells col·lectius que estan en risc d'exclusió social. Segons ha especificat Torrent, el programa prioritza donar suport a dones víctimes de violència masclista i a dones en situació de vulnerabilitat, com ara les que estan discriminades per motius ètnics o religioses o les aturades de llarga durada de més de 40 anys.

El programa compta amb la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), així com diverses entitats sense ànim de lucre d'àmbit local i nacional. A diferència d'altres edicions, disposa d'un pressupost de 21 M€, una xifra superior als 8 milions anuals que s'havien invertit en els darrers quatre anys.

Impuls a les polítiques d'ocupació

Les ajudes per fomentar la inclusió laboral de les persones trans formen part del paquet de 917 milions que va aprovar l'executiu català durant el mes de juliol per fomentar l'ocupació després de la crisi del covid-19. La meitat d'aquests recursos seran per a polítiques d'ocupació destinades exclusivament a dones, mentre que la resta seran per al conjunt de la població en general. "Calen programes que fomentin l'ocupació entre les dones, que concentren el 57,1% de l'atur a Catalunya", ha destacat Torrent. Segons el conseller, el Govern calcula que les ajudes beneficiaran al voltant de 263.000 dones a tot el país, un 80% més respecte a l'any passat.

stats