Formació professional
Societat 03/05/2023

El govern espanyol crearà 6.000 places noves de FP bilingüe a Catalunya

El ministeri d'Educació repartirà 1.307 milions d'euros per a aquest sector a tot l'Estat, dels quals 193 seran per a Catalunya

2 min
La ministra d’Educació, Pilar Alegría.

MadridEl ministeri d'Educació injectarà 193 milions d'euros extres per a la formació professional (FP) a Catalunya. Els diners formen part del paquet de 1.307 milions que el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres i que preveu repartir per tot l'Estat, tal com va anunciar el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte en un acte del PSOE a Navarra. Catalunya és la segona comunitat que en rebrà més en nombres absoluts, per darrere d'Andalusia. Entre les qüestions que inclou aquesta nova inversió, hi ha la creació de 44.670 places noves de FP bilingüe (per a cursos en anglès o francès) a tot l'Estat, de les quals 6.000 s'obriran a Catalunya, segons el ministeri d'Educació.

Educació vol reforçar aquesta línia pensada per afavorir la mobilitat d'estudiants a la Unió Europea: l'any passat ja va crear 33.000 places noves i el 2021, 20.730. De fet, la nova llei de la formació professional preveia per primera vegada aquests cursos en diversos idiomes. Aquestes places seran finançades per una línia de 273,3 milions d'euros, dels quals 41,3 seran per a Catalunya i també inclouran l'acreditació de competències professionals de més de 85.800 persones, així com la posada en marxa de 70 aules de tecnologia aplicada i 151 d'emprenedoria a Catalunya (a tot l'Estat se'n crearan 304 i 444, respectivament).

Aquesta nova injecció de recursos també inclou una partida de 299 milions d'euros per a tot l'Estat destinada a modernitzar el sistema de FP, 45 milions dels quals seran per a Catalunya. El ministeri també destinarà 25,7 milions d'euros, 3,8 milions per a Catalunya, per a un programa de cooperació territorial que preveu la mobilitat de professors i alumnes tant dins com fora d'Espanya. També hi haurà una partida de 867 milions d'euros que es destinarà a la formació de treballadors, 128 milions dels quals seran per a Catalunya. A més, s'invertiran quatre milions d'euros a Catalunya per garantir el funcionament dels 154 centres de capacitació que ja existeixen i impulsar-ne de nous, tot i que no s'ha concretat cap xifra.

Aquesta nova inversió per a la FP se suma als 6.041 milions que el govern espanyol hi ha destinat des que va començar la legislatura, 2.100 milions dels quals procedeixen dels fons europeus, ha explicat la ministra d'Educació, Pilar Alegría, que ha qualificat les xifres "d'històriques". "És un suport per seguir aprofundint en la modernització i la millora de la formació professional", ha defensat en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

stats