Societat 19/07/2017

El Govern obre un expedient informatiu sobre les entitats de la DGAIA que tenen vinculació amb el seu director

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, anuncia també un estudi dels costos de la DGAIA i un dictamen per estudiar si la concurrència és clara

Laia Vicens
2 min
Dolors Bassa ha comparegut a la comissió d'Afers Socials

BarcelonaEl departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient d'informació reservada per estudiar la vinculació del director general d'atenció a la infància i l'adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, amb algunes fundacions privades que han rebut contractes públics.

Així ho ha anunciat la consellera del departament, Dolors Bassa, en una compareixença al Parlament, després de les informacions fetes públiques pel sindicat CGT sobre els contractes de 98 milions d'euros a centres de menors gestionats per fundacions privades que havien estat relacionades amb Calvo. L'ARA també va publicar que Calvo està en excedència de la fundació Fasi, una empresa que ha rebut 20 milions d'euros d'adjudicacions des que Calvo és director general de la DGAIA.

Així, serà el protectorat de fundacions -que depèn de Justícia- qui tramitarà aquest expedient informatiu. Tot i així, tant Bassa com el secretari del departament, Cesc Iglesies, han assegurat que durant el 2016 no es va fer cap contractació nova perquè els pressupostos estaven prorrogats i que dels nous contractes d'aquest any, la Fundació Fasi ha rebut 3,2 milions dels 98 totals de pressupost per aquest àmbit, en el que actuen 50 operadors.

A més, Bassa ha anunciat dues mesures més. Primer, contactar amb la direcció general de contractació pública perquè elabori un dictamen sobre si les adjudicacions es fan en un escenari de concurrència clara i per reclamar que sigui aquest mateix organisme qui resolgui els casos en què els concursos queden igualats. I segon, encarregar un estudi independent sobre "l'orientació real" dels costos dels serveis de la DGAIA. L'últim estudi d'aquest tipus és del 2006, i amb aquesta nova eina es podrà verificar els recursos públics que es necessiten.

En la compareixença, Bassa ha assegurat, tot i ser "de la mateixa ciutat", no coneixia Calvo abans del seu nomenament i ha explicat que el van triar pel coneixement que té del sector. La consellera ha tornat a defensar la feina de Calvo: "Estic molt contenta de la feina que fa", ha dit. Tot i això, ha afirmat que si les investigacions de l’Oficina Antifrau (OAC) –a instàncies d’una denúncia de la CUP– i el Protectorat de fundacions conclouen que hi ha irregularitats, actuarà "en conseqüència" i amb "contundència".

Estar en excedència: "No és il·legal, però és molt lleig"

En el seu torn de preguntes, l'oposició ha criticat que la direcció que dirigeix Calvo hagi adjudicat contractes a l'empresa on ell treballava. Si bé és cert que no és il·legal, des de la CUP fins a Ciutadans han dit que "és molt lleig" que el director general de la DGAIA tingui connexions i vinculacions amb fundacions adjudicatàries.

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Gemma Lienas ha aplaudit que el director tingui experiència prèvia en el sector però ha dit que una cosa és que conegui les fundacions i l'altra és que hi hagi "possible falta de transparència i favoritismes".

Els partits de l'oposició han retret també el tema dels lloguers desorbitats que algunes fundacions paguen a immobiliàries gestionades per les mateixes entitats del tercer sector. La diputada de C's Laura Vilches i el diputat del PSC Raül Moreno han acusat algunes entitats d'"inflar costos".

stats