Societat 10/07/2014

El Govern legislarà sobre l'ús del burca i el nicab després de l'estiu

Ho ha explicat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, aquest dijous al Parlament

Europa Press
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha anunciat aquest dijous que el Govern preveu després de l'estiu iniciar la tramitació de la llei sobre l'espai públic que, entre moltes altres qüestions, preveu regular l'ús del burca i el nicab, els vels integrals. En una intervenció davant del ple del Parlament, ha dit que la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg no varia gens ni mica la voluntat del Govern de legislar sobre aquest assumpte.

Per Espadaler, la sentència obre una "nova perspectiva" i és la de legislar sobre el burca i el nicab no només des de l'àmbit de la seguretat pública, sinó també des de les perspectiva de la dignitat de la dona.

El conseller ha dit que el Govern també vol legislar sobre aquesta qüestió perquè hi ha ajuntaments –com el de Lleida i el de Reus– que demanen "emparament legal" sobre aquest assumpte, ja que les ordenances municipals no tenen prou rang per regular aquesta qüestió.

La Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar a començament de mes que la llei que prohibeix a França l'ús del burca o el nicab (mocadors islàmics que cobreixen la cara) no contravé la Convenció Europea de Drets Humans.

La resolució sosté que la llei francesa no comporta una vulneració de l'article vuitè de la Convenció Europea de Drets Humans, pel que fa al dret al respecte a la privacitat, ni el novè, relacionat amb el respecte a la llibertat de pensament i religió, ni el catorzè, que prohibeix la discriminació.

Després de conèixer la sentència, l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, la va valorar "amb satisfacció" i va manifestar la intenció de demanar al Parlament que segueixi la cort europea i en reguli la prohibició.

stats