SANITAT
Societat 14/12/2012

Mas-Colell acusa l'Estat de sabotejar les finances catalanes en recórrer l'euro per recepta

"Això anava de negar-nos recursos, no de constitucionalitats", ha declarat el conseller d'Economia, que ha xifrat en 140 milions el que deixarà de recaptar la Generalitat cada any

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que el Govern paralitzarà de manera "imminent" l'euro per recepta. La mesura es pren després que el govern espanyol ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Constitucional contra l'euro per recepta que havia aprovat la Generalitat, segons ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

Mas-Colell ha criticat el recurs presentat pel govern espanyol al TC contra l'euro per recepta en considerar que, amb aquesta decisió, l'executiu del PP "saboteja" les finances públiques. Un fet especialment greu quan, segons ha dit, se suma al repartiment esbiaixat dels objectius de dèficit entre Estat i comunitats autònomes. "Això anava de negar-nos recursos, no de constitucionalitats", ha declarat el conseller, que ha xifrat en 140 milions el que deixarà de recaptar la Generalitat cada any. Mas-Colell ha dit, a més, que és "sarcàstic" i populista que s'al·leguin raons d'equitat, quan el mateix govern que pren la mesura ha decidit no apujar les pensions.

Aquest divendres al matí, el conseller de Salut, Boi Ruiz, havia apostat, però, per la continuïtat de l'euro per recepta com a "valor sanitari", ja que la mesura ha contribuït a una davallada del 7% en les prescripcions mèdiques durant el 2012, i es calcula que la reducció pot arribar al 17% el 2013.

L'executiu espanyol també ha presentat un recurs contra una taxa judicial per la prestació de serveis. La vicepresidenta ha explicat, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que s'han presentat els dos recursos perquè "no ha estat possible" l'acord amb la Generalitat. Sáenz de Santamaría ha dit que les dues mesures vulneraven competències estatals. En el cas de l'euro per recepta vulnerava "la igualtat dels espanyols" perquè se'ls gravava per dos cops -l'estatal i l'autonòmica- i "no ho feia de manera equitativa".

stats