Societat 03/07/2013

El Govern vol regular l'ús del burca en espais públics per motius de seguretat

"Ho hem analitzat i sí que tenim competències per regular l'ocultació del rostre per qüestions de seguretat pública", ha dit el conseller Espadaler al Parlament

A. Solé
2 min

BarcelonaEl Govern ha portat un altre cop el debat sobre l'ús del burca al Parlament de Catalunya. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha respost a una pregunta parlamentària del seu propi partit (CiU) sobre l'ocultació de la cara en espais públics: "Afrontem aquest debat des del punt de vista de la seguretat, que és com ho fan els països del nostre entorn".

Espadaler ha recordat que fa uns mesos el Parlament ja va debatre aquest tema, però des d'un altre punt de vista: "Fa uns mesos es va fer un debat sobre l'ocultació del rostre des del punt de vista de la llibertat religiosa. El Parlament va creure que aquest no era el debat, formulat d'aquesta manera, però és un debat que està al carrer i cal fer-hi front".

El conseller ha explicat que és conscient que aquest és un debat delicat perquè és a la frontera entre la seguretat i la llibertat, i per això ha afirmat que vol un profund debat entre tots els partits polítics: "No volem aprovar aquesta proposta per una simple suma aritmètica, i volem el màxim consens després d'una conversa amb tots els partits i sectors implicats".

"Hi ha molts ajuntaments que han detectat aquest problema i no volem girar-los l'esquena, i volem donar unes pautes comunes a tot el territori", ha comentat el conseller, després que aquests alcaldes s'han trobat amb el fet que no tenen competències en aquest punt.

En aquest sentit, Espadaler ha assegurat: "Ho hem analitzat i sí que tenim competències per regular l'ocultació del rostre en l'espai públic per qüestions de seguretat pública".

Crítiques de l'oposició

La diputada d'ICV-EUiA, Marta Ribas, ha declarat que "la prohibició no és la via per eradicar el burca" i que l'experiència demostra que prohibint-lo només s'aconsegueix "arraconar i aïllar" les dones que en porten. Ribas ha recordat que aquesta postura és també la d'Amnistia Internacional, el Consell d'Europa i la Unesco. La formació ecosocialista censura el vel integral perquè és un element "d'opressió", però defensa que la via per combatre'l és la mediació cultural, que, segons la diputada, actualment es veu afectada per la retallada dels recursos.

El diputat de la CUP David Fernández ha acusat el Govern d'"atiar la islamofòbia" amb la regulació del burca. "És un debat enverinat que atia el risc d'estigmatització de l'Islam", ha advertit en declaracions als periodistes. Fernández ha remarcat que "no fa falta legislar 'ad hoc' sobre el burca" perquè suposa "fomentar el discurs de l'odi i contribuir a un risc que recorre tot Europa, que és la islamofòbia".

En canvi, el diputat socialista i alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha valorat "positivament" la proposta del Govern de regular l'ús del burca. Per Ros, no només hi ha motius de seguretat, sinó que també "hi ha raons d'igualtat i dignitat de la dona" per prohibir aquesta peça de roba. La iniciativa del govern s'alinearia amb la que va impulsar el consistori de Lleida l'any 2010 i que va ser suspesa pel Tribunal Suprem perquè "els ajuntaments no tenen capacitat normativa".

stats