SANITAT
Societat25/01/2013

La grip assoleix els nivells d'epidèmia

La grip ja afecta 159 de cada 100.000 habitants i ha assolit el nivell d'epidèmia. Però és el fred el que està provocant més visites a urgències de malalts crònics amb problemes respiratoris i de cor

Lara Bonilla

BarcelonaCoincidint amb els dies de més fred, l'activitat gripal augmenta, ja que les baixes temperatures afavoreixen la difusió del virus, i ja ha assolit els nivells d'epidèmia. És el primer cop que s'hi arriba aquest hivern. La taxa d'incidència és de 159,4 casos per cada 100.000 habitants i supera per primer cop el llindar epidèmic, que per a aquesta temporada s'havia fixat en 94 per cada 100.000 habitants.

Per ara no ha provocat problemes greus -tot i que una desena de persones han hagut de ser hospitalitzades-, però les autoritats sanitàries preveuen que els seus efectes siguin més notoris durant les setmanes vinents. "És habitual que el pic més alt sigui de quatre setmanes i a partir de llavors comenci a baixar", explica Núria Torner, responsable del pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac). L'any passat la grip va arribar més tard i va ser més virulenta, fins a assolir un màxim de 461 casos per cada 100.000 habitants, un fet que va obligar els hospitals a reobrir 800 llits tancats.

Cargando
No hay anuncios

El virus de la grip que predomina aquesta temporada és el virus B, tot i que també circula el virus A (H1N1), que fa tres anys va provocar una pandèmia. "Aquest any hem començat amb molta activitat del virus B, i l'A, que afecta més gent i dóna més activitat epidèmica, ha aparegut de manera tardana", explica Torner. A Europa la situació és similar i circula una barreja dels virus A i B amb predomini d'aquest últim. Nens i nadons han estat, com cada any, els primers a tenir la grip, que després passa als adults. Els casos de grip van créixer la setmana passada en tots els grups d'edat però és en la franja de 0 a 4 anys on més s'ha incrementat: un 54% més que la setmana anterior, i arriba a 347 casos per cada 100.000 habitants. Les consultes mèdiques per casos de grip també han augmentat, tot i que si la persona no presenta cap altra malaltia la grip es pot passar a casa. I el departament de Salut recomana que es vacunin els grups de risc, és a dir, persones de més de 60 anys, malalts crònics i diabètics i embarassades, entre d'altres.

Però tot i haver assolit els nivells epidèmics, no és la grip sinó el fred qui està provocant més visites a urgències. Segons dades del departament de Salut, les visites a urgències durant la setmana passada van créixer un 4,7%. Aquesta setmana, però, ja s'han superat aquestes xifres en registrar-se un augment de pacients amb malalties cròniques, especialment gent gran, amb descompensacions provocades pel fred en les seves patologies cardíaques i respiratòries.

Cargando
No hay anuncios

Els crònics, els més afectats

A l'Hospital del Mar, per exemple, han detectat aquesta setmana un augment d'entre el 15% i el 20% de les visites a urgències i s'ha obert una unitat de deu llits d'hospitalització de curta estada per fer front a aquest increment de pacients. També hi ha la possibilitat de derivar malalts a l'Hospital Sagrat Cor. La situació és similar a la majoria d'hospitals catalans. A l'Hospital de Bellvitge els dies de més activitat van ser dilluns i dimarts, quan van atendre el doble de malalts crònics amb insuficiències cardíaques, bronquitis i altres patologies respiratòries del que és habitual.

Cargando
No hay anuncios

A la Vall d'Hebron també han registrat un 30% més de pacients, la majoria crònics. "Són gent gran amb malalties de base que amb el fred es descompensen i s'agreugen. Tenen problemes de pulmó, s'ofeguen... Són urgències greus", explica un portaveu del centre. Tot i que s'ha registrat més afluència a urgències, ha estat dins "dels límits controlables", segons expliquen les mateixes fonts. Igualment s'han habilitat llits a l'Hospital Sagrat Cor, Sant Rafael i Pere Virgili, per si fos necessari derivar-hi pacients.

També l'Hospital Germans Trias i Pujol ha detectat un pic de pacients a principis de setmana quan a urgències es van atendre gairebé 400 pacients en un dia, un centenar més que en un dia normal. "El que veiem són malalts fràgils i gent gran amb pluripatologies per a qui un constipat suposa un daltabaix", explica Anna Carreres, coordinadora assistencial d'urgències de Germans Trias. En aquest centre també ha calgut obrir llits addicionals o traslladar pacients a altres clíniques. També s'han agilitzat les altes de pacients amb pròtesis de maluc i de genoll per ingressar els crònics descompensats. "De manera flexible s'obren i es tanquen els llits en funció de les necessitats", explica Carreres. I assegura que això és el que ha evitat un col·lapse a urgències. La situació no és nova i cada hivern augmenten les visites a urgències d'aquest tipus de pacients.