SANITAT
Societat 25/01/2013

La grip assoleix els nivells d'epidèmia

La grip ja afecta 159 de cada 100.000 habitants i ha assolit el nivell d'epidèmia. Però és el fred el que està provocant més visites a urgències de malalts crònics amb problemes respiratoris i de cor

Lara Bonilla
3 min
METGE DE FAMÍLIA 
 Pacients ahir a la sala d'espera del CAP Manso, a Barcelona,  El mateix dia que la grip va assolir els nivells considerats epidèmics.

BarcelonaCoincidint amb els dies de més fred, l'activitat gripal augmenta, ja que les baixes temperatures afavoreixen la difusió del virus, i ja ha assolit els nivells d'epidèmia. És el primer cop que s'hi arriba aquest hivern. La taxa d'incidència és de 159,4 casos per cada 100.000 habitants i supera per primer cop el llindar epidèmic, que per a aquesta temporada s'havia fixat en 94 per cada 100.000 habitants.

Per ara no ha provocat problemes greus -tot i que una desena de persones han hagut de ser hospitalitzades-, però les autoritats sanitàries preveuen que els seus efectes siguin més notoris durant les setmanes vinents. "És habitual que el pic més alt sigui de quatre setmanes i a partir de llavors comenci a baixar", explica Núria Torner, responsable del pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac). L'any passat la grip va arribar més tard i va ser més virulenta, fins a assolir un màxim de 461 casos per cada 100.000 habitants, un fet que va obligar els hospitals a reobrir 800 llits tancats.

El virus de la grip que predomina aquesta temporada és el virus B, tot i que també circula el virus A (H1N1), que fa tres anys va provocar una pandèmia. "Aquest any hem començat amb molta activitat del virus B, i l'A, que afecta més gent i dóna més activitat epidèmica, ha aparegut de manera tardana", explica Torner. A Europa la situació és similar i circula una barreja dels virus A i B amb predomini d'aquest últim. Nens i nadons han estat, com cada any, els primers a tenir la grip, que després passa als adults. Els casos de grip van créixer la setmana passada en tots els grups d'edat però és en la franja de 0 a 4 anys on més s'ha incrementat: un 54% més que la setmana anterior, i arriba a 347 casos per cada 100.000 habitants. Les consultes mèdiques per casos de grip també han augmentat, tot i que si la persona no presenta cap altra malaltia la grip es pot passar a casa. I el departament de Salut recomana que es vacunin els grups de risc, és a dir, persones de més de 60 anys, malalts crònics i diabètics i embarassades, entre d'altres.

Però tot i haver assolit els nivells epidèmics, no és la grip sinó el fred qui està provocant més visites a urgències. Segons dades del departament de Salut, les visites a urgències durant la setmana passada van créixer un 4,7%. Aquesta setmana, però, ja s'han superat aquestes xifres en registrar-se un augment de pacients amb malalties cròniques, especialment gent gran, amb descompensacions provocades pel fred en les seves patologies cardíaques i respiratòries.

Els crònics, els més afectats

A l'Hospital del Mar, per exemple, han detectat aquesta setmana un augment d'entre el 15% i el 20% de les visites a urgències i s'ha obert una unitat de deu llits d'hospitalització de curta estada per fer front a aquest increment de pacients. També hi ha la possibilitat de derivar malalts a l'Hospital Sagrat Cor. La situació és similar a la majoria d'hospitals catalans. A l'Hospital de Bellvitge els dies de més activitat van ser dilluns i dimarts, quan van atendre el doble de malalts crònics amb insuficiències cardíaques, bronquitis i altres patologies respiratòries del que és habitual.

A la Vall d'Hebron també han registrat un 30% més de pacients, la majoria crònics. "Són gent gran amb malalties de base que amb el fred es descompensen i s'agreugen. Tenen problemes de pulmó, s'ofeguen... Són urgències greus", explica un portaveu del centre. Tot i que s'ha registrat més afluència a urgències, ha estat dins "dels límits controlables", segons expliquen les mateixes fonts. Igualment s'han habilitat llits a l'Hospital Sagrat Cor, Sant Rafael i Pere Virgili, per si fos necessari derivar-hi pacients.

També l'Hospital Germans Trias i Pujol ha detectat un pic de pacients a principis de setmana quan a urgències es van atendre gairebé 400 pacients en un dia, un centenar més que en un dia normal. "El que veiem són malalts fràgils i gent gran amb pluripatologies per a qui un constipat suposa un daltabaix", explica Anna Carreres, coordinadora assistencial d'urgències de Germans Trias. En aquest centre també ha calgut obrir llits addicionals o traslladar pacients a altres clíniques. També s'han agilitzat les altes de pacients amb pròtesis de maluc i de genoll per ingressar els crònics descompensats. "De manera flexible s'obren i es tanquen els llits en funció de les necessitats", explica Carreres. I assegura que això és el que ha evitat un col·lapse a urgències. La situació no és nova i cada hivern augmenten les visites a urgències d'aquest tipus de pacients.

stats