Com serà el bo jove de 250 euros per al lloguer, en cinc claus

L’ajuda estatal es pot demanar a Catalunya a partir del 8 de juny i s’atendrà per ordre de sol·licitud

3 min
Una habitació en un pis compartit a Barcelona

BarcelonaSón un màxim de 250 euros al mes durant dos anys per ajudar a pagar el lloguer als joves d'entre 18 i 35 anys. Es tracta d’una ajuda estatal que va ser una de les mesura estrella de Pedro Sánchez durant la presentació dels pressupostos i que es va concretar al gener amb un reial decret. Aquesta setmana –a partir del 8 de juny– ja es pot demanar a Catalunya i de forma retroactiva. La Generalitat, però, ja avança que preveu una allau de sol·licituds i que el més probable és que la demanda superi, de llarg, l’oferta perquè la partida econòmica que l’Estat ha destinat als joves catalans és insuficient (29 milions dels 200 disponibles). Davant d’aquesta descompensació, el Govern confirma que l’únic factor que marcarà la diferència per rebre o no l’ajuda serà l’ordre de sol·licitud.

El Govern critica aquesta manera de procedir, però argumenta que no té cap altre remei que seguir les condicions que venen marcades al reial decret espanyol. “No podem tenir en compte ni els ingressos dels joves ni si la sol·licitud es fa en un municipi d’alta demanda. Tampoc ens dona marge per decidir l’import, que serà igual per a tothom, visquis en una comarca on els lloguers estan a 600 o en una on estiguin a 850”, retreu el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, que assegura que tots aquests paràmetres sí que es tenen en compte a les altres ajudes catalanes per a l'habitatge.

Amb aquest escenari, fer la sol·licitud de forma ràpida serà clau per accedir a l’ajuda. Aquests són els condicionants que cal tenir clars:

Quins requisits s’han de complir?

Per accedir a l’ajuda cal omplir aquest formulari. Els requisits indispensables són tenir entre 18 i 35 anys i no superar els 24.300 euros d’ingressos bruts anuals. Cal estar empadronat al pis en el moment de la sol·licitud, però no cal especificar des de quan. A més, el preu del lloguer no pot superar els topalls establerts pel reial decret.

Quins són els topalls del preu del lloguer establerts?

Per cobrar l’ajuda, per norma general el contracte de lloguer no pot superar els 600 euros mensuals, o els 900 si el pis es troba en una de les anomenades zones de mercat tens. Aquest és l’únic punt on la Generalitat ha pogut adaptar l’ajuda. Així, el preu no pot superar els 900 euros de lloguer a l’àmbit metropolità de Barcelona (és a dir, les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental i Oriental). A la resta de la demarcació el topall és de 650 euros de lloguer, el mateix que a la demarcació de Girona. A Lleida i Tarragona el topall se situa als 600 euros.

L’augment del preu a l’àrea metropolitana de Barcelona ajudarà, segons la Generalitat, que més joves se’n puguin beneficiar, però així i tot més d’un 35% dels contractes en quedaran fora perquè el lloguer dels pisos a la capital catalana supera, en molts casos, aquest límit. “Si haguéssim pogut arribar només una mica més enllà, fins als 950 euros, hi haurien entrat pràcticament el 80% dels casos”, admet Sala.

Què passa si visc en un pis compartit?

En el cas que els joves visquin en un pis compartit, el preu de l’habitació no podrà superar els 450 euros a Barcelona i a l’àmbit metropolità i els 350 euros si el pis es troba a la resta de la demarcació barcelonina o a la de Girona. A Lleida i Tarragona el llindar se situa als 300 euros per habitació i jove.

Quants diners es destinen a aquesta mesura?

El govern espanyol va pressupostar 200 milions d’euros per a aquesta ajuda per als pròxims dos anys. Després de fer el repartiment amb les comunitats, a Catalunya li toquen 29 milions d’euros aquest any, el 14,5% del total. “Creiem que aquesta quantitat serà del tot insuficient per cobrir la demanda”, avança Sala, que recorda que la Generalitat va votar en contra del repartiment perquè el considera injust. “Si s’hagués tingut en compte, per exemple, que aquí hi ha el 17% de la població jove, ens n’haurien tocat 34, i si haguessin valorat que a Catalunya hi ha un de cada quatre lloguers, aleshores ens haurien hagut de donar uns 50 milions”, calcula el secretari d’Habitatge.

La Generalitat no ha completat l’ajuda amb fons propis perquè no està d’acord amb la fórmula del repartiment. Si no entren en aquesta convocatòria, els joves catalans poden anar a la convocatòria ordinària catalana, que el 2021 va beneficiar uns 12.000 joves, tot i que la quantitat de diners de l’ajuda catalana és inferior als 250 euros de la mesura espanyola.

Quants joves es podran beneficiar d’aquesta ajuda a Catalunya?

Els càlculs del Govern estimen que un màxim de 10.000 joves podran accedir a l’ajuda espanyola.

stats