Societat 30/08/2020

Illa pronostica que al desembre ja es podria començar a vacunar "els col·lectius que més ho necessiten"

El ministre de Sanitat assegura que "res fa pensar que Espanya torni a una situació com la del març"

Ara
2 min
Salvador Illa en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha mostrat optimista amb els terminis d'una vacuna per al coronavirus dos dies després d'anunciar el primer assaig clínic en humans a Espanya. "Si hagués de fer un pronòstic avui, amb les dades de què disposo, diria que al desembre podríem començar a vacunar els col·lectius que més ho necessiten", ha avançat Illa en una entrevista a La Vanguardia recollida per l'ACN. "S'està fent tot el que es pot sense sacrificar seguretat mèdica per anar tan ràpid com sigui possible", ha reconegut el titular de Sanitat, que també s'ha mostrat confiat tot i els rebrots. "Res fa pensar que Espanya torni a una situació com la del març. La pujada de casos no amenaça el sistema sanitari; tot i així, cal controlar-la", ha asseverat Illa.

"És obvi que hi ha més casos, però si valorem les dades en el seu conjunt veiem que més de la meitat són asimptomàtics, que la mitjana d'edat és molt més baixa (al voltant dels 40 anys), que els casos són més lleus, que la pressió hospitalària està al voltant del 5% i que, per sort, el nombre de morts és molt diferent al del març o l'abril", ha enumerat el ministre de Sanitat. "No són comparables: no estem com al març. Ara cal estabilitzar la corba i abaixar els contagis", ha insistit Illa, que tampoc és partidari de més restriccions. "Més que aprovar més mesures, cal complir les ja acordades. Si això ho fem bé, tirarem endavant sense haver de prendre mesures addicionals", ha apuntat el ministre de Sanitat.

"Saltar-se la quarantena és incívic i susceptible de ser delictiu"

Illa sí que s'ha mostrat més contundent amb els positius detectats per PCR i els seus contactes que no segueixen la quarantena. "Saltar-se la quarantena no només és una actitud molt incívica, sinó susceptible de ser delictiva. Sent així, un jutge pot entrar a corregir-la –ha avisat el titular de Sanitat–. Si la persona encomanada no disposa de l'espai per fer la quarantena, llavors l'administració li ha d'oferir els recursos necessaris. Allà tenen un paper clau els ajuntaments. El més intel·ligent és que els governs autonòmics treballin colze a colze amb els alcaldes".

Sobre la manifestació de la Diada, Illa no ha volgut desaconsellar-la directament però ha expressat reticències. "El dret a manifestació és un dret fonamental. Però apel·lo al sentit comú, al seny i al respecte escrupolós a les decisions de les autoritats sanitàries. Estem en una situació delicada", ha conclòs el ministre de Sanitat.

stats