Espanya autoritza el primer assaig clínic en humans d'una vacuna contra el covid-19

El ministre de Sanitat ha explicat que es durà a terme en 190 persones sanes de tres hospitals

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha donat llum verda perquè Espanya comenci, per primer cop, un assaig clínic en humans –de fase 2– d'una vacuna contra el coronavrius. Ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de la reunió del comitè de seguiment del coronavirus d'aquest divendres, al Palau de la Moncloa. De fet, aquest dijous, Illa ja va avançar que els últims avenços sobre la vacuna "apuntaven cap a una direcció prometedora", tot i que va insistir que cal "anar pas a pas i amb seguretat".

L'assaig amb la vacuna de la farmacèutica belga Janssen es durà a terme en tres centres hospitalaris de l'Estat, dos de Madrid (La Paz i La Princesa) i un de Santander (a l'Hospital Marqués de Valdecilla), que ja tenen una "àmplia experiència en la investigació clínica de vacunes", ha defensat Illa. El ministre ha explicat que hi participaran 190 persones sanes i que s'espera que els resultats estiguin disponibles "els pròxims mesos". Hi haurà dos tipus de grups, un amb persones d'entre 18 i 55 anys i un segon amb voluntaris de més de 65.

Espanya és un dels tres països europeus on es durà a terme. L'empresa farmacèutica Janssen també l'aplicarà a Alemanya i a Bèlgica i es provarà en un total de 590 persones. Illa ha destacat que és un "reconeixement" per a Espanya però que no implicarà cap avantatge en el repartiment de dosis d'aquesta vacuna. L'assaig es posarà en marxa la setmana que ve, a través de la selecció de voluntaris que començarà de forma "imminent", ha assegurat Illa.

Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, ja ha finalitzat els assajos clínics de fase 1 en els quals van participar 1.045 persones, als Estats Units i Bèlgica. La fase 2 anirà seguida d'una fase 3. Aquesta vacuna, denominada Ad26.COV2.S, segons ha explicat Illa, és una de les diverses amb què es negocia des de la Unió Europea per tenir-ne dosis.

Les primeres dosis de l'AstraZeneca, a finals d'any

D'altra banda, el ministre ha assenyalat que "si tot va bé" a principis de desembre podrien arribar les primeres dosis de la vacuna contra el coronavirus que Europa ha comprat a través de la farmacèutica AstraZeneca, que també ha iniciat els primers assajos en humans d'un tractament contra el coronavirus.

Comença l'assaig clínic en humans d'un nou fàrmac contra el coronavirus

Al seu torn, la ministra de defensa, Margarita Robles, ha explicat que els 2.000 rastrejadors de l'exèrcit posats a disposició de les comunitats autònomes ja es poden "sol·licitar". Robles ha assegurat que "són persones absolutament preparades", ja que han passat per "un procés de formació sanitària sobre rastreig", ha explicat. La ministra ha insistit que l'exèrcit està a "disposició" de les comunitats que demanin reforçar les tasques de rastreig i que seran els criteris de "necessitat" i "urgència" els que determinaran el repartiment.