Societat 24/07/2016

S'inauguren els nous trens de la Pobla de Segur gairebé tres mesos després del previst

Expectació al Pallars Jussà per veure l'arribada del primer comboi amb passatgers

Enric Revuelta
2 min

LleidaGairebé tres mesos més tard del que estava previst, els nous trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur ja poden transportar passatgers. Aquest matí s'ha fet el viatge inaugural dels trens amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el secretari d'Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font. També hi han assistit els presidents dels consells comarcals i els alcaldes dels pobles per on passa la línia. La inauguració dels nous trens, que estava prevista per al 30 d'abril, no s'ha pogut fer fins avui perquè Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que n'és l'operadora, no disposava de l'homologació tècnica necessària per operar en 1,9 quilòmetres inicials del recorregut. Demà els viatgers ja es podran desplaçar amb els nous trens.

Aquests trens nous s'han comprat a Suïssa i han generat molta expectació entre els habitants de la comarca del Pallars Jussà. Unes 200 persones s'esperaven a l'andana per veure com arribava el primer viatge dels nous combois amb passatgers."Ha costat Déu i ajuda, però ja els tenim aquí", ha explicat Rull durant el seu discurs d'inauguració. Rull ha acusat l'Advocacia de l'Estat de posar traves burocràtiques per retardar l'entrada en funcionament dels nous trens, i també ha destacat les reivindicacions del territori per una línia que ha passat per moments crítics, en què fins i tot es va especular amb un possible tancament. "Aquest és un tren que us heu guanyat els homes i les dones d'un territori que no vol ser perifèric i que vol disposar de les mateixes eines de progrés de qualsevol racó de Catalunya. És l'èxit dels que us heu mobilitzat", ha dit Rull. Encara que sense explicitar-ho, Rull ha agraït als seus antecessors al càrrec i a la resta de les institucions l'aposta que han fet per aquesta línia. Concretament, també s'ha referit a la situació que va patir la línia a mitjans dels anys 80, quan la Generalitat i la Diputació de Lleida van assumir-ne el dèficit després que l'Estat la qualifiqués de "molt deficitària" per la poca afluència de viatgers.

Lluís Bellera, alcalde de la Pobla de Segur, estava visiblement emocionat. L'alcalde ha explicat que és un "dia històric", i ha comparat la importància de la fita d'avui amb l'arribada del primer tren a la localitat el 1951. Bellera ha assegurat que el tren millorarà la mobilitat dels habitants de la zona per viatjar a Lleida o a altres indrets, ja que "les combinacions amb l'Alta Velocitat" estaran garantides. A més, Bellera ha destacat que el tren serà un mitjà per atraure el turisme a la zona. "Els nous trens facilitaran que la gent vingui aquí". De fet, els alcaldes de la zona havien amenaçat de mobilitzar-se en cas que els trens no s'haguessin posat en marxa abans d'acabar l'estiu perquè tenien por que aquesta situació pogués perjudicar el turisme de la zona. De fet, avui també s'ha anunciat que a partir de dissabte que ve els nous combois també faran el mateix trajecte per al servei turístic del Tren dels Llacs, que fins ara s'aturava els mesos d'estiu perquè el tren històric amb què es feia el trajecte no disposava d'aire condicionat.

stats