Reinserció
Societat 04/03/2021

Un prototip de cotxe autònom nascut entre reixes

Capella admet que els joves presos tenen cada cop "més dificultat" per entrar al món laboral

Marc Parayre
2 min
La consellera Ester Capella, amb els joves que han treballat en el prototip

BarcelonaUn grup de dotze joves, sis d’ells interns de la presó de joves Quatre Camins i sis del centre de justícia juvenil L’Alzina, han participat en la creació d'un prototip de cotxe autònom. En concret, han col·laborat en l’elaboració del xassís, anomenat Remotis, de l’empresa d’enginyeria Altran, amb seu a Sant Esteve Sesrovires. Ho han fet en el marc d’un curs de soldadura ofert pel centre d’iniciatives per a la reinserció (CIRE), l’empresa pública del departament de Justícia que ofereix formació, treball i inserció a les persones condemnades per algun delicte. El procés de construcció del cotxe autònom s’ha allargat cinc mesos i ha servit perquè els joves puguin completar les seves pràctiques professionals obligatòries.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha agraït “l’esforç i dedicació” al conjunt de persones que han contribuït a fer possible aquest projecte de “reinserció sociolaboral”. Capella ha admès que els joves interns tenen cada cop “més dificultat” per entrar al món laboral i que per això Justícia ha de “seguir apostant” per programes que ajudin a posar fi el risc d’exclusió social.

El monitor i dos interns de la presó de joves soldant el xassís del prototip de vehicle autònom Remotis.

També han pres la paraula alguns dels joves que han participat en el projecte. El Jauad, del centre L'Alzina, s’ha mostrat molt agraït per l’oportunitat. El jove ha afirmat que ha sigut una “gran responsabilitat” per a ell ajudar a elaborar el cotxe autònom i que ha “tret profit” de l’experiència. Per la seva banda, el Joel, intern en règim de tercer grau a Quatre Camins, ha explicat que ha guanyat en confiança en si mateix treballant en un projecte "real" que li servirà per afrontar amb més garanties la seva reintroducció al mercat laboral.

Remotis, un projecte d’innovació

Remotis és un projecte de l’empresa d’enginyeria Altran, que treballa en un sistema per fer més fiables els vehicles autònoms. Els joves interns han pogut participar en la construcció del prototip de cotxe sense conductor equipat gràcies a una col·laboració entre aquesta companyia i el CIRE. El director general de la Fundació Altran, Óscar Codón, ha definit Remotis com un “programa d’innovació tecnològica i social” que té l’objectiu d’integrar persones amb risc d’exclusió social. “Els beneficiaris del projecte som tots”, ha dit.

Aquest curs de soldadura forma part dels cursos de formació ocupacional que el CIRE ofereix a les persones privades de llibertat i és equiparable als que s’imparteixen en qualsevol centre d’ensenyament. L’any passat 2.964 interns de presons i de centres de justícia juvenil van seguir un dels 268 cursos que gestiona el CIRE per aprendre un ofici.

stats