Societat 14/10/2016

25 intoxicats per bolets de mitjana a l'any a Catalunya

Els últims cinc anys, tres persones han mort després d'ingerir bolets no comestibles

Ara
2 min
Poques pluges  per a tant boletaire

BarcelonaLa febre boletaire té els seus riscos. Els hospitals catalans han atès 220 persones per intoxicació de bolets els últims 5 anys, segons ha informat avui el departament de Salut. En aquest període, entre el 2011 i el 2016, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha notificat 30 brots d'intoxicacions per bolets -dels quals almenys 2 estan relacionats en temps i espai- que han provocat que 92 persones quedessin afectades i 23 hospitalitzades, amb 3 defuncions. De les 220 persones que s'han intoxicat menjant bolets, 203 van ser hospitalitzades.

La majoria d'intoxicacions s'acostumen a produir en l'àmbit familiar com a conseqüència de la confusió de bolets tòxics amb d'altres de comestibles. Per aquest motiu, i aprofitant que ara començarà amb més intensitat la temporada de collita de bolets, l'ASPCAT -juntament amb la Societat Catalana de Micologia- vol fer una crida a la prudència i demana als usuaris que es mengin només aquells bolets que puguin identificar sense cap mena de dubte i estiguin en un bon estat de conservació, i que mai agafin aquells que no sàpiguen segur si són comestibles. Alhora, també recorden que cal rebutjar els exemplars trencats, els que ja s'estiguin descomponent o florint, estiguin plens d'aigua o s'hagin gelat la nit anterior.

Les dues entitats també han volgut alertar, després de les pluges dels últims dies, dels efectes que pot tenir la pluja sobre els bolets. Cal tenir en compte, segons l'ASPCAT, que després de les precipitacions els bolets es poden descolorir, o estar massa acolorits, com a conseqüència de l'absorció d'humitat. A l'hora de transportar-los, els experts recomanen fer-ho en un cistell rígid per evitar la fermentació i, un cop a casa, conservar-los en el frigorífic.

Els bolets, a més, s'han de consumir cuits com més aviat millor per evitar que s'alterin, i amb moderació, preferentment com a acompanyament i no com a àpat principal.

Els símptomes

L'ASPCAT ha aprofitat per recordar els principals símptomes de la intoxicació per bolets, que poden variar segons l'espècie que s'ha ingerit: forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Tot i això, sempre que se'n presenti un o més d'un, que solen aparèixer al cap de poca estona d'haver menjat els bolets, s'ha d'anar immediatament a un centre sanitari, ja que l'eficàcia del tractament depèn, en bona mesura, de la rapidesa amb què s'actuï.

stats