SOCIETAT
Societat 15/07/2014

La jutge que investiga l'atropellament de tren de Castelldefels demana identificar el cap de seguretat

Rebutja la pretensió de la fiscalia i dels representants de Renfe i d'Adif d'arxivar la causa, en considerar que encara existeix la necessitat d'aclarir determinats extrems sobre el mortal atropellament la nit del 23 de juny de 2010

Efe
2 min
Un tren passa per l'abaixador de Castelldefels-Platja, on les flors segueixen recordant les 12 víctimes del pitjor accident ferroviari a Catalunya / ACN

BarcelonaLa jutge que investiga l'atropellament ferroviari de Castelldefels (Baix Llobregat) durant la revetlla de Sant Joan del 2010, en què van morir dotze persones que travessaven les vies, ha ordenat a Renfe i a Adif que identifiquin de forma urgent el llavors principal responsable de seguretat del baixador.

En una interlocutòria, la titular del jutjat d'instrucció 1 de Gavà (Baix Llobregat) accepta la petició sobre imputacions plantejada pels familiars d'algunes de les víctimes i ordena a Renfe i a Adif que identifiquin amb caràcter urgent el principal responsable de seguretat al baixador de Castelldefels la nit del 23 de juny del 2010.

A més, la jutge també ha acordat, per iniciativa pròpia, citar aquest pròxim divendres quatre testimonis, alguns dels quals ja havien declarat prèviament durant la instrucció d'aquest cas, per aclarir les referències que van fer sobre les empentes i caigudes a la via que hi va haver el dia dels fets.

En la interlocutòria, la jutge rebutja la pretensió de la fiscalia i dels representants de Renfe i d'Adif d'arxivar la causa, en considerar que encara existeix la necessitat d'aclarir determinats extrems sobre el mortal atropellament.

La secció sisena de l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir al maig de l'any passat la investigació per aquesta tragèdia, després que el jutjat de Gavà l'havia arxivat un any abans, al maig del 2012, en estimar que no es van incomplir les normes de trànsit ferroviari i que els passatgers van incórrer en una "negligència" al creuar la via fora dels passos habilitats.

De fet, el jutjat d'instrucció número 1 de Gavà -en què hi ha hagut diversos canvis de jutges al llarg d'aquesta instrucció- havia arxivat la causa quan tan sols havia transcorregut un mes de l'accident, si bé l'Audiència de Barcelona també va ordenar llavors reobrir-la.

L'atropellament de tren de Castelldefels va ocórrer en plena revetlla de Sant Joan, quan diversos joves que havien baixat d'un tren de rodalia van travessar les vies en el moment en què arribava a gran velocitat un tren Alaris que no va poder frenar i els va atropellar.

Dotze persones -set equatorians, dos bolivians, dos colombians i una romanesa- van morir i 17 més van quedar ferides de diversa consideració.

stats