SOCIETAT
Societat 12/03/2013

Investigadors de la Vall d'Hebron descobreixen una proteïna per detectar el càncer de ronyó en etapes molt inicials

L'estudi mostra la correlació entre la presència d'aquesta proteïna en orina i el risc de desenvolupar càncer renal

Acn
2 min

BarcelonaInvestigadors del grup de fisiopatologia renal del Vall d'Hebron Institut de Recerca han confirmat la relació entre una proteïna de membrana de cèl·lules renals i l'evolució d'alguns tipus de càncer de ronyó. Un estudi fet durant cinc anys ha confirmat que la proteïna és un marcador de gran utilitat per diagnosticar tumors de cèl·lules renals i per determinar-ne la gravetat i l'estadi de desenvolupament.

Segons els investigadors, aquesta cèl·lula podria ser el primer i únic marcador precoç de càncer renal, i, per tant, podria detectar de manera precoç un dels càncers que, actualment, en alguns casos es detecta de forma incidental quan està molt avançat i té poques possibilitats de curació.

Un estudi fet a un gran nombre de pacients dels quals s'ha seguit l'evolució durant cinc anys, ha correlacionat la presència del marcador i la proteïna HAVCR-1/KIM1 amb el diagnòstic del tumor i el seu pronòstic. Segons els investigadors, els resultats apunten que l'expressió ''anòmala'' de la proteïna en el teixit renal, confereix susceptibilitat a desenvolupar tumors i també en detecta la presència en etapes molt inicials.

El carcinoma renal és el càncer urològic més habitual, té una mortalitat mundial de 100.000 casos/any i representa el 3% de tots els nous casos de càncer. El més freqüent representa entre el 75 i el 80% de tots els tumors renals i és un dels més agressius.

Tal com ha explicat la responsable del grup de recerca, Anna Meseguer, és un tipus de càncer que no presenta signes o símptomes que en permetin la detecció precoç, per això fins ara se solia detectar de forma incidental, quan la malaltia ja estava molt avançada i hi havia poques possibilitats de curació. Per això, la mortalitat és molt elevada.

stats