Societat 28/06/2017

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ja és cardenal

El papa Francesc l'ha nomenat en una cerimònia celebrada a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Es converteix, així, en el vuitè cardenal de Barcelona

Agències
2 min
L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, llegint el seu discurs en el consistori en què el Papa Francesc l'ha anomenat cardenal

Ciutat del VaticàEl papa Francesc ha nomenat avui cardenal l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, a qui ha imposat la birreta cardenalícia i ha lliurat l'anell en una cerimònia celebrada a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Omella es converteix, així, en el vuitè cardenal de Barcelona i passa a formar part del Col·legi Cardenalici de l'Església Catòlica, juntament amb els altres quatre cardenals que nomena avui Jorge Bergoglio en el seu quart consistori.

A la llista dels nous purpurats hi ha també el bisbe auxiliar de San Salvador, Gregorio Rosa Chávez; l'arquebisbe de Bamako, a Mali, Jean Zerbo; el bisbe d'Estocolm, Anders Arborelius, i el vicari apostòlic de Pakse, a Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun.

Durant la cerimònia, el papa Francesc ha advertit als nous purpurats en la seva homilia que el nomenament no els converteix en "prínceps a l'Església" catòlica.

"De manera particular em dirigeixo a vosaltres, estimats nous cardenals. Jesús camina davant vostre i us demana seguir-lo amb decisió en el seu camí. Us crida a mirar la realitat, a no distreure's per altres interessos, per altres perspectives", ha afirmat.

"Ell no us ha cridat perquè us convertiu en prínceps de l'Església, perquè us assegueu a la seva dreta o a la seva esquerra. Us crida a servir com ell i amb ell", ha afegit, alhora que els ha encoratjat a observar diàriament la realitat per encarar els problemes de les societats actuals.

"La realitat són els innocents que pateixen i moren a causa de les guerres i el terrorisme, és l'esclavitud que no para de trepitjar la dignitat també en l'època dels drets humans, la realitat és la dels camps de refugiats que a vegades s'assemblen més a un infern que a un purgatori, la realitat és el fet de descartar sistemàticament tot el que ja no serveix, incloses les persones", ha subratllat.

Omella (Queretes, Terol, 1946) ha sigut l'encarregat d'inaugurar la cerimònia amb un discurs que ha pronunciat en nom de tots i en el qual ha defensat una Església "pelegrina", al servei de la pau i de l'ajuda als més necessitats.

Per al nomenament dels nous purpurats, el Papa ha cridat els cardenals i, un a un, els ha lliurat l'anell cardenalici, símbol del seu nou compromís universal amb l'Església, i la birreta cardenalícia vermella en memòria de la sang dels màrtirs que van donar la seva vida per defensar la seva fe i l'assignació de la seva església a Roma.

Aquests nous cinc purpurats es converteixen ara en membres del Col·legi Cardenalici de l'Església Catòlica, que queda format per 121 electors amb dret a votar un pontífex en un futur conclave.

El col·legi també està compost per 104 no electors més, que no podran participar en l'elecció del nou papa en haver superat els 80 anys.

Aquest és el quart consistori de Francesc des de l'inici del seu pontificat el març del 2013. En els anteriors va nomenar 19 cardenals el febrer del 2014, 20 el febrer del 2015 i 17 el novembre del 2016.

stats