Societat 05/12/2019

La jubilació del 'baby boom' porta la fallida de les pensions i exigeix una revisió de l'envelliment

Girona ha viscut una nova edició de l'Ara Pensem centrada en els reptes d'una societat envellida

Marta Costa-pau
2 min
Antoni Bassas modera un nou cicle Ara Pensem amb Miren Etxezarreta, Santiago Niño Becerra, Pilar Monreal i Jordi Amblàs, sobre els reptes de l'envelliment de la població.

GironaEl sistema de pensions i el sistema sanitari s'han de replantejar de cap a peus per ser sostenibles, de la mateixa manera que cal una mirada nova i positiva sobre l'envelliment. Els participants en el debat El 'baby boom' es jubila, del cicle Ara Pensem de l'ARA, i amb la col·laboració del Banc Sabadell, han coincidit en el diagnòstic, però no tant en les receptes. L'acte s'ha celebrat aquest dijous a l'Auditori de la Mercè de Girona.

Santiago Niño Becerra, catedràtic d'estructura econòmica de l'IQS School of Management, ha explicat que el model actual de pensions està pensat per a uns supòsits que ja no es donen: plena ocupació, salaris en augment, demanda creixent de feina i esperança de vida d'un màxim de 10 anys després de la jubilació. Això es va complir fins a finals dels 80. "Si la Seguretat Social fos una empresa, es declararia en fallida, però els polítics no en parlen", ha dit. Per a ell, els diners que falten podrien sortir del frau fiscal, i ha recordat que hi ha empreses que paguen el 0,33% d'impostos gràcies a l'enginyeria fiscal.

Miren Etxezarreta, catedràtica emèrita d'economia aplicada de la UAB, ha defensat que les pensions es paguin amb els impostos, igual que la resta de despeses com l'exèrcit o la casa reial. La catedràtica ha afirmat que a la banca internacional li interessa que tothom es faci pensions privades, per això "ens venen que no hi ha diners" i "s'estan inventant un problema que no existeix". Etxezarreta és partidària d'apujar impostos a les classes altes a través d'una "reforma fiscal integral i seriosa".

El sistema sanitari va en una direcció errònia, segons el doctor en cures pal·liatives de l'Hospital de Vic i vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, Jordi Amblàs: s'incrementa la despesa en tecnologia i medicaments per a les malalties agudes en lloc d'invertir en la promoció de la salut i l'atenció a les persones.

El facultatiu ha trencat el tòpic segons el qual la longevitat costa molts diners a la sanitat, i ha explicat que la meitat de la despesa sanitària mitjana d'una persona es concentra només en el seu últim any de vida. Pilar Monreal, investigadora del grup de recerca Envelliment, Cultura i Salut (ECIS) de la Universitat de Girona, ha parlat de la necessitat de canviar la visió sobre l'ancianitat. "Els que es jubilen ara són més actius i participen en la vida social", ha puntualitzat.

La recepta de la longevitat

Antoni Bassas, periodista i membre de l'equip fundador del diari ARA, que ha exercit de moderador del debat, ha apuntat, a partir de les intervencions, que "el món líquid" en què vivim està canviant radicalment les relacions laborals i personals. Bassas ha preguntat als participants què podien recomanar a la generació del baby boom, els nascuts entre els anys 1962 i 1974. Niño Becerra ha recomanat "que no es jubilin" i ha alertat que el sistema sanitari tampoc és sostenible, i Amblàs els ha animat a viure l'envelliment amb positivitat.

La recepta de la longevitat recau en coses senzilles: activitat física, bona alimentació i relacions socials. D'aquí que Monreal hagi insistit també en l'"empoderament" que implica la participació social. Etxezarreta ha comminat els jubilats a "lluitar per les seves pensions" de la mateixa manera que els treballadors lluiten pels salaris.

stats