Societat 03/05/2018

"Ens portava a l'habitació amb l'excusa de fer-nos massatges per descarregar les cames"

Jutgen un extrenador de futbol infantil acusat d'abusar de sis menors

Montse Riart
3 min
L'exentrenador acusat, que es troba en presó provisional, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaUn exentrenador de futbol infantil s'enfronta a 84 anys de presó per haver abusat, suposadament, de sis menors entre el 2007 i el 2016. A l'home, que està en presó provisional des que el van detenir, l'han començat a jutjar aquest dijous a l'Audiència de Barcelona. Tres de les víctimes –que en el moment dels abusos denunciats tenien entre 13 i 15 anys– han relatat davant del tribunal com l'home s'hauria intentat guanyar la seva confiança amb regals i invitacions per portar-los a casa després dels entrenaments i partits i abusar-ne. "Ens feia posar els pantalons curts i després ens portava a l'habitació amb l'excusa de fer-nos massatges per descarregar les cames", han explicat els nois, que també han assegurat que l'home els amenaçava perquè no ho expliquessin.

Un altre dels denunciants, que havia treballat en una discoteca que tenia l'acusat, ha explicat que el processat el va invitar a casa seva després d'una nit de festa, i li va oferir alcohol i marihuana. Un cop a casa hauria intentat fer-li tocaments. Dues víctimes més, que encara són menors d'edat, han declarat a porta tancada. El judici quedarà vist per a sentència demà, després de la declaració de l'acusat.

Els "galàctics"

Tres de les víctimes van denunciar els seus casos quan ja eren majors d'edat. Van conèixer l'acusat perquè era el seu entrenador a l'equip del barri. Els joves han explicat que l'home els donava un tracte "preferent" respecte a la resta de l'equip: els anomenava "els galàctics", els deia que els posaria sempre de titulars, que eren els millors, els feia regals i els convidava a casa seva a jugar amb la consola. Els joves han explicat que quan eren a casa l'home els feia seure al sofà i els deia que, per estar "més còmodes", es posessin els pantalons curts. "Ens portava a l'habitació d'un en un amb l'excusa de fer-nos massatges per descarregar les cames", ha explicat una de les víctimes. Un altre ha assegurat que els abusos es van repetir fins al dia que es va negar a realitzar una de les pràctiques sexuals que li hauria demanat el processat. "Em va agafar pel coll, tenia molta por", ha assegurat el jove.

Dos dels joves han descrit que els abusos es van repetir entre deu i vint vegades, després de cada partit. Un altre dels joves, que anava a casa l'acusat gairebé cada dia, ha assegurat que "podrien ser més de 200 vegades, cada dia eren dues o tres vegades". Aquest noi ha explicat que el processat "es portava molt bé" amb els seus pares i que la família el considerava "com un germà gran". Quan l'home va canviar d'equip, aquest jove hauria tornat a entrenar amb ell. "Em va dir que em faria capità i que ho tindria tot", ha explicat.

L'advocada de dos dels joves, Susanna Vilaseca, ha explicat a la sortida del judici que l'home tenia una especial ascendència sobre els menors. "Era una persona que es presentava com un ídol per als menors. Això ja és un context d'intimidació per a un menor que té 13 anys", ha assegurat. Sobre el fet que els nois triguessin anys a denunciar els fets, ha explicat que "són coses que van quedar entre ells mateixos", fins que el 2016 van saber que més víctimes havien denunciat fets similars: "No ho volien explicar, actualment hi ha pares que no en tenen coneixement", ha explicat, i ha assegurat que per a les víctimes "és un tràngol haver de repetir i reviure el que van passar" al judici.

Dos dels joves han explicat que encara estan en tractament psicològic pels fets. Aquest dijous també ha declarat el pare d'una altra de les víctimes, encara menor d'edat, que ha explicat que el seu fill –que també hauria jugat en un altre equip de futbol amb l'acusat– "havia passat de ser un nen alegre a estar trist". "No em portis més al futbol", li hauria demanat. Tant aquest adolescent com una altra noia menor d'edat han declarat a porta tancada. Demà declararan els Mossos d'Esquadra que van portar la investigació així com l'acusat, a qui s'ha decidit interrogar al final del judici.

stats