Cas Bombers: la jutge demana la informació patrimonial dels investigats

Dos dels càrrecs imputats denuncien que s'està investigant qui va voler solucionar els problemes de manteniment dels vehicles

3 min
Dos vehicles dels Bombers de la Generalitat en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa jutge que investiga les presumptes irregularitats en els contractes de manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat amb l'empresa Iturri ha descartat fins ara l'existència d'un delicte de suborn. Malgrat tot, la magistrada ha demanat als Mossos d'Esquadra que facin un informe sobre el patrimoni de tots els càrrecs i excàrrecs del cos investigats pel cas per descartar que haguessin rebut cap pagament irregular o estirar el fil si apareix algun ingrés injustificat. A hores d'ara la jutge té sota la lupa vuit càrrecs i excàrrecs del cos, entre els quals el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis fins al juny passat, Manel Pardo, i el seu successor, Joan Delort.

La tesi de la Fiscalia Anticorrupció, que és qui ha demanat que s'investigui el patrimoni dels imputats, és que es van inflar factures per compensar els treballs pagats a destemps a l'empresa Iturri, que és qui es va fer càrrec de tots els contractes de manteniment. També apunta a una anotació manuscrita de Pardo sobre un 2% per parlar de l'existència de comissions. La defensa ho nega i al·lega que el contracte estava infradotat, perquè no es va augmentar prou el pressupost per cobrir el ritme d'envelliment de la flota de vehicles, que cada cop estava més obsoleta. Això feia que s'haguessin de pagar factures a destemps, sovint per un valor superior al dels treballs, justifiquen, i asseguren que això és al que feia referència l'anotació del 2%.

Sigui com sigui, segons va poder revelar l'ARA, el departament d'Interior va haver acabant d'assumir un sobrecost de 2 milions d'euros a través de diversos reconeixements extrajudicials de crèdit, una figura que normalment és excepcional però que en el cas dels últims contractes amb Iturri s'ha hagut d'aplicar fins en vuit ocasions.

Quan el cas es va començar a investigar, els imputats van aportar la seva declaració de la renda per intentar demostrar que no havien rebut mai cap ingrés injustificat. Però la jutge vol anar més enllà i revisar no únicament el que s'ha declarat davant la hisenda pública, sinó altres moviments de diners que poguessin passar inicialment inadvertits a ulls de l'administració però que es poguessin relacionar amb eventuals irregularitats en la contractació dels bombers.

Neguen les irregularitats

Aquest dilluns han declarat al jutjat dos nous investigats pel cas. Es tracta de l'exresponsable del parc mòbil de vehicles dels Bombers i de l'anterior subdirector de recursos humans, que han tornat a insistir en els mateixos arguments de les defenses: han negat qualsevol tipus d'irregularitats i, malgrat que han reconegut que les factures es pagaven a destemps, han defensat la legalitat dels mecanismes utilitzats. Segons fonts judicials pròximes al cas, tots dos han explicat que s'han portat als jutjats a les persones que van intentar posar fi al problema d'infradotació que arrossegava el contracte de manteniment dels vehicles.

Segons les mateixes fonts, tots dos tècnics del cos han evidenciat davant la jutge el seu malestar pel fet que quan el mateix departament d'Interior va començar a investigar les presumptes irregularitats no els demanessin cap explicació. Asseguren que els albarans de les reparacions i accions de manteniment evidencien que els treballs eren reals i que es van fer i pagar com tocava segons el contracte firmat amb Iturri, malgrat que s'haguessin d'abonar a destemps i a través d'un reconeixement extrajudicial de deute. La jutge encara ha d'interrogar dos investigats més, entre els quals l'actual director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Joan Delort, que està citat a finals de juny.

stats