Tribunals
Societat 24/01/2022

La jutge del cas Bombers investiga si es van malversar diners públics

Fonts pròximes als implicats neguen irregularitats i asseguren que en tot cas hi pot haver errors administratius

2 min
Un vehicle dels Bombers en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa jutge que investiga presumptes irregularitats en la contractació del manteniment i reparació de la flota de vehicles dels Bombers de la Generalitat intenta esbrinar si es van malversar diners públics en les feines adjudicades durant anys a la mateixa empresa, Iturri. Una de les sospites és que es van inflar factures. A hores d'ara la jutge té sota lupa set càrrecs i excàrrecs del cos, entre els quals el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis fins al juny passat, Manel Pardo, i el seu successor, Joan Delort. La causa està oberta pels delictes de malversació, prevaricació, corrupció i falsedat de documents públics.

Fonts pròximes als implicats consultades pel diari ARA neguen les irregularitats i es mostren convençudes que cap dels càrrecs investigats ha comès cap delicte, tot i que admeten que hi pot haver errors administratius en algunes de les operacions. Els set investigats estaven citats a declarar aquest divendres al jutjat d'instrucció 14 de Barcelona, que és qui porta el cas, però finalment la jutge ha suspès els interrogatoris i no hi ha nova data fixada perquè es facin.

Elena assegura que Interior ha actuat des del "minut zero"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha referit al cas durant la seva compareixença aquest dilluns al Parlament. Ha assegurat que el seu equip ha actuat "des del minut zero" contra les suposades "pràctiques irregulars" que, segons el titular d'Interior, es remunten "a molt de temps" enrere, des de fa uns 12 anys, ha assegurat. Elena ha recordat que es va incorporar a Interior a finals de maig i que a principis de juny ja es va començar a resoldre el contracte sota sospita amb l'empresa Iturri i es va acordar una nova licitació. Els investigadors consideren que el valor del contracte i les factures podrien haver-se inflat. Segons Elena, el nou contracte incorpora els recursos que "realment es gastaven" en el manteniment i reparació dels vehicles.

El conseller ha volgut exonerar de tota responsabilitat l'actual director general dels Bombers, Joan Delort, també investigat, i ha recordat que va assumir aquesta responsabilitat a mitjans de juny, quan el cas ja estava judicialitzat i el contracte sota sospita, resolt.

Per la seva banda, l'exconseller d'Interior Miquel Sàmper ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que va ser ell mateix qui va portar el cas als inspectors del departament quan va tenir constància de les presumptes irregularitats a través dels serveis jurídics del departament el febrer de l'any passat. El departament hauria traslladat aquestes sospites a la Fiscalia, que és qui finalment va interposar la denúncia judicial que ara s'investiga. En la causa, a més d'altres excàrrecs del cos també hi ha investigat el responsable d'Iturri –l'empresa contractista– a Catalunya.

stats