Presons

Justícia descarta equipar amb esprais els funcionaris de presons

Es tracta d'una de les reivindicacions dels sindicats per fer front a l'augment d'agressions

2 min
El pati de la presó de Brians 1 en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'ús d'esprais per contenir els interns continuarà vetat a les presons catalanes. El departament de Justícia s'havia compromès a estudiar la mesura –llargament reivindicada pels sindicats del sector– arran de l'augment d'agressions als funcionaris dels centres penitenciaris. Però després d'avaluar la seva seguretat i l'encaix en la normativa europea, la conselleria liderada per Gemma Ubasart ha decidit descartar-los. De fet, fa dos mesos el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ja deixava clar que no es posarien en marxa si no era "amb garanties absolutes de seguretat per als interns i els professionals".

Ara el departament assegura que han avaluat "l'impacte de l'ús" dels aerosols a les presons tant des del punt de vista de la salut dels presos i els funcionaris com també des del punt de vista jurídic. "Els aerosols basen l'efectivitat en el fet de ser altament irritants, de manera que en persones asmàtiques, per exemple, poden generar crisis greus", subratllen en un comunicat.

Segons la conselleria, malgrat que els aerosols estan previstos dins del reglament general de les presons, van deixar de fer-se servir als centres catalans el 1994. Després d'avaluar els nous informes, Justícia explica que els descarta per "protegir la integritat física i la salut dels professionals i dels interns" i "garantir els seus drets".

"Errada històrica"

El sindicat majoritari del personal penitenciari, UGT Presons, considera una "errada històrica" la decisió del departament. Assegura que la reintroducció dels esprais es limitava a intervencions "complexes" i d'"alt risc" per als funcionaris de presons. El sindicat demanarà els informes a la conselleria per poder avaluar-los de primera mà i parlarà amb els grups parlamentaris perquè traslladin la seva inquietud al Govern. De fet, ja ho han fet, asseguren en un comunicat, amb el PSC.

stats