Tribunals

Set anys de presó per a dos mossos que van agredir i detenir il·legalment un jove al Raval

L'Audiència de Barcelona conclou que "l’ús de la força va ser innecessari, excessiu i desproporcionat"

ARA
3 min

Barcelona"L’ús de la força va ser innecessari, excessiu i desproporcionat". Amb aquesta contundència, l'Audiència de Barcelona ha condemnat quatre agents d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra per haver detingut de forma violenta un jove al barri del Raval de Barcelona el novembre del 2020, en plenes restriccions per la pandèmia i quan ja havia passat l'hora del toc de queda. Les penes imposades, tot i que són més baixes que les que demanava la Fiscalia i les acusacions, també són contundents: set anys de presó per a dos dels policies pels delictes de lesions, detenció il·legal, delicte contra la integritat moral i falsedat documental, ja que els jutges consideren provat que després dels fets els agents van falsejar l'atestat per explicar una versió totalment contrària a la realitat. L'Audiència ha condemnat un tercer mosso a un any de presó i el quart a una multa. Tots hauran d'indemnitzar el jove amb 14.000 euros cadascun. En paral·lel, el departament d'Interior ha suspès de sou i feina els quatre agents, ja que fins que la sentència no sigui ferma no els pot expulsar.

Els fets van passar la nit del 13 de novembre del 2020 en uns carrers del Raval gairebé desèrtics pel toc de queda. El jove i dos amics caminaven pel carrer cap a les 23.30 h quan una patrulla els va avisar que no podien ser allà a aquella hora. Després, el grup es va dirigir cap a la plaça Nou de Dulce, on hi havia una "aglomeració" de joves. En aquest moment, segons va reconèixer la víctima durant la declaració al judici, va aparèixer una nova patrulla, formada pels agents acusats, que els van demanar "dues vegades" que s'aturessin. "Ens pensàvem que ho deien als joves que hi havia a la plaça", va explicar. "Ell [el caporal que va protagonitzar la detenció violenta] venia molt alterat, cridant, i ens vam espantar", va afirmar. El jove va reconèixer que va retreure a l'agent que els aturés a ells que no feien res i no als altres joves.

"Un comentari pot ser desafortunat, però no pot generar la resposta policial que va generar", conclou ara la sentència. Per arribar a aquesta conclusió, hi ha hagut un element clau: un vídeo d'aquella nit que ràpidament es va viralitzar a les xarxes socials. S'hi veu el grup de joves contra una persiana mentre els agents els identifiquen. De cop, un dels mossos s'encara amb el denunciant i li clava un cop a la cara. Després, l'agafa, el tira a terra de forma violenta i el redueix. El jove crida "ajuda!" i s'intenta resistir a la pressió de l'agent. Finalment, quatre policies més es col·loquen a sobre seu per reduir-lo del tot i detenir-lo. "Després em van tirar de mala manera dins el vehicle policial", va declarar el jove, que va patir diverses lesions i un quadre d'estrès posttraumàtic. "Sabia que el que m'estava fent no era humà i, quan vaig començar a demanar ajuda, em van continuar torturant. Sentia que m'estava morint", va afirmar en seu judicial. En aquell moment, mentre era immobilitzat a terra, els agents van vexar-lo dient-li a cau d’orella frases com "ets brossa, una merda". El vídeo el va gravar una veïna que durant el judici va fer costat a la versió de la víctima. En canvi, durant el judici els mossos van defensar la seva actuació.

Inici del judici contra els quatre mossos d'esquadra.

El jove va ser detingut sota l'acusació (ara s'ha demostrat falsa) d’haver clavat una puntada de peu al caporal. En l'atestat, els agents van deixar escrit que "hi havia un grup de tres persones sud-americanes, alterats, agressius, escridassant els agents i desobeint les seves indicacions". Ara la sentència de l'Audiència de Barcelona conclou que "els agents van faltar a la veritat en la narració dels fets”, i afegeix que no hi havia “cap necessitat de realització d’aquestes accions que van atemptar contra la integritat moral” del jove, “que no podia esperar que la policia, garant del compliment dels seus drets i de la seva seguretat, actués d’aquesta manera”. Així mateix, considera provat que el noi va ser detingut sense haver comès cap delicte, i "no de forma transitòria i breu, sinó des de les 23.30 hores en què succeeixen els fets fins a les 12.30 de l’endemà", tot i que els agents podrien haver-lo deixat en llibertat.

stats