Tribunals

El denunciant d'una agressió policial al Raval: "Sentia que m'estava morint"

Comença el judici contra quatre mossos d'esquadra que s'enfronten a penes de fins a 15 anys de presó

ARA
3 min
Inici del judici contra quatre mossos d'esquadra.

Barcelona"Sabia que el que m'estava fent no era humà i, quan vaig començar a demanar ajuda, em van continuar torturant. Sentia que m'estava morint", ha declarat el jove que va denunciar quatre mossos d'esquadra per agredir-lo el novembre del 2020 al barri del Raval de Barcelona. Els quatre agents de policia s'han assegut aquest dilluns al banc dels acusats durant la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona i han escoltat com el jove s'explicava amb pèls i senyals. Ha dit que després d'identificar-lo contra la persiana d'un establiment un agent li va pegar a la cara. "Sentia un xiulet", ha repetit, i ha afegit: "Quan era a terra, un segon agent em va posar el genoll a la nuca, no em deixava respirar, em van pegar a les costelles, sentia un dolor horrible als turmells que no sabia què era... El policia estava a sobre meu i jo només tenia una mà lliure, i el segon agent me la va trepitjar".

Els fets van passar la nit del 13 de novembre del 2020 en uns carrers del Raval gairebé desèrtics pel toc de queda. Segons consta en els escrits d'acusació, el jove i dos amics caminaven pel carrer cap a les 23.30 h quan una patrulla els va avisar que no podien estar al carrer a aquella hora. Després, es van dirigir cap a la plaça Nou de Dulce, on hi havia una "aglomeració" de joves. En aquest moment, segons ha reconegut la víctima, va aparèixer una nova patrulla, formada pels agents acusats, que els van demanar "dues vegades" que s'aturessin. "Ens pensàvem que ho deien als joves que hi havia a la plaça", ha explicat. "Ell [l'agent que hauria protagonitzat la detenció violenta] venia molt alterat, cridant, i ens vam espantar", ha afirmat durant la declaració.

Enmig de dues versions contraposades (els agents asseguren que van ser ells les víctimes de l'agressió) hi ha un vídeo d'aquella nit que ràpidament es va viralitzar a les xarxes socials: s'hi veu el grup de joves contra la persiana mentre els agents els identifiquen. De cop, un dels mossos s'encara amb el denunciant i li clava un cop a la cara. Després, l'agafa, el tira a terra de forma violenta i el redueix. El jove crida "ajuda" i s'intenta resistir a la pressió de l'agent. Finalment, quatre policies més es col·loquen a sobre seu per reduir-lo del tot i detenir-lo. "Després em van tirar de mala manera dins el vehicle policial", ha dit el jove, que va patir diverses lesions i un quadre d'estrès posttraumàtic. Els agents s'enfronten a penes d'entre 8 i 15 anys de presó per falsedat documental –se'ls acusa d'escriure un atestat fals per justificar l'arrest–, un delicte de lesions, un de detenció il·legal i un contra la integritat moral.

Els Mossos aparten un agent per colpejar un detingut que se saltava el toc de queda

El jove ha reiterat en la seva declaració aquest dilluns que en cap moment va intentar agredir els agents. "Simplement, volia el meu espai vital, no podia respirar", ha indicat. En el vídeo se sent com l'agent li crida "Ho entens, ara!?" En la primera sessió del judici també ha testificat la dona que va gravar-ho tot i ha fet costat a la versió del denunciant. Ha assegurat que el jove agredit es va mostrar "educat" amb els agents durant tota la identificació i que l'actuació de l'agent va ser "molt violenta". "El policia el va agafar pel coll, el va aixecar i el va empènyer contra la paret, després el va tirar a terra i el va colpejar", ha detallat. Segons ha explicat, el noi "cridava i sagnava" i, un cop el van introduir al cotxe policial, va veure com el vehicle "trontollava". "No vaig veure violència per part de ningú, només d'un policia", ha subratllat. La testimoni, que ha assegurat haver treballat durant 15 anys en el sector de la seguretat, ha afirmat que la intenció de l'agressió era "causar dolor". "No havia vist mai res igual".

Abans de l'inici del judici, els quatre acusats han pagat la indemnització de 3.400 euros que sol·licitava la Fiscalia per a la víctima en concepte de reparació de danys. Inicialment, el departament d'Interior va apartar del cos vuit agents dels Mossos fins a aclarir els fets denunciats. Finalment, va obrir expedients disciplinaris als quatre agents ara jutjats. L'acusat per l'agressió va ser suspès de sou i feina durant un any i mig, mesura cautelar que es va aixecar per la tardança de la celebració del judici, segons fonts d'Interior. Actualment, tots quatre agents continuen treballant, però no al Raval: els van traslladar.

stats