Judicial
Societat 23/12/2022

La jutge conclou que Iqoxe va estar anys abocant residus tòxics al mar i amagant-ho

La investigació deixa cinc directius de l'empresa a les portes del judici per un delicte contra el medi ambient

2 min
Explosió a l'empresa IQOXE de Tarragona

TarragonaDe nit i en cap de setmana, per aixecar menys sospites. A més, per evitar la bromera que produeixen els residus, abans d'abocar-los al mar els tractaven amb productes desespumants, principalment amb Aquamax. Així era com procedia l'empresa Iqoxe, que té la seva planta al polígon sud de Tarragona, per desfer-se dels residus que generava, segons les diligències que acaba de tancar el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona i que donen pas a l'obertura d'un procediment penal contra cinc alts càrrecs de la companyia, entre ells, el CEO, José Luis Morlanes. Se'ls investiga per haver comès un presumpte delicte agreujat contra el medi ambient, al considerar que hi ha indicis de conducta organitzada i continuada des de l'any 2017 i fins al dia de l'explosió de la planta, el 14 de gener del 2020.

Segons les diligències, la planta va incrementar la seva producció i l'estació depuradora de l'empresa que havia de tractar les aigües residuals abans de ser abocades al mar no donava l'abast. Davant d'aquest fet, haurien tirat pel dret. La magistrada instructora, Sofía Beltrán Miralles, també té indicis que es van manipular i alterar les analítiques de les aigües per aparentar que complien els límits d'emissió d'aigües residuals. "Hi ha indicis, a partir de totes les diligències practicades en aquesta causa [...] en què es posaria de manifest una conducta organitzada i continuada per fer abocaments directes al mar, davant la manca de capacitat de l'EDAR [la depuradora] per eliminar els residus produïts, en un context d'augment de producció i d'utilització progressiva de materials difícilment degradables [...], així com per emmascarar els abocaments amb l'ús de productes desespumants i per ocultar les dades reals de contaminació als organismes de control", conclou.

Aquesta és una de tres les peces separades que es van obrir contra Iqoxe arran de l'explosió de fa gairebé tres anys. Consta de nou volums amb 3.075 folis en total i durant la instrucció s'han fet escorcolls, inspeccions oculars, informes de toxicologia i investigacions policials, s'ha pres declaració a 12 investigats i, finalment, se n'ha processat cinc. La jutge, per contra, ha determinat que les set altres persones investigades queden fora de la causa, ja que ocupaven posicions de "menor rang" a l'empresa i no tenien "capacitat organitzativa ni funcional en les decisions" sobre els abocaments il·legals. Ara s'ha donat 10 dies a les parts perquè presentin escrit d'acusació o bé demanin arxivar la causa. El mateix jutjat, a banda, manté oberta la peça principal per l'explosió a la planta -que s'investiga com a presumpta imprudència greu i delicte contra els treballadors- i una altra peça separada sobre autoritzacions i llicències. Totes dues estan pendents de diligències d'instrucció.

stats