TURISME CULTURAL
Societat 02/06/2011

4.000 km a peu Pels Països Catalans

Ariadna Trillas
3 min
Sota el sol A la dreta, Lluís Planes, director de PAS, que impulsa El Camí,  i un grup de senderistes que han participat en caminades per trams que ja estan a punt.

Abon pas, un caminant que es decidís a recórrer a peu i d'una tirada els Països Catalans trigaria prop de quatre mesos a acomplir la petita gesta; potser mig any, si s'ho prengués amb més calma. Això calculen almenys els senderistes més avesats a caminar. L'aventura consistiria a trepitjar un traçat global de 4.000 quilòmetres.

Que potser existeix, però, aquest traçat? Amb això hi treballen el Lluís Planes i un grapat de voluntaris que s'han inventat un projecte original i no exempt d'èpica: dissenyar una ruta de senderisme de caràcter cultural que permeti fer a peu totes i cadascuna de les comarques de parla catalana. L'objectiu és tenir llestos 40 trams, cadascun dels quals s'allargaria, de mitjana, cent quilòmetres.

La idea evoca d'immediat el Camí de Sant Jaume. "D'acord, hi té ressonàncies, hi ha aspectes en comú, però no hem concebut la iniciativa amb una dimensió tan espiritual, sinó més cultural i social. Es tracta de conèixer la terra i d'estimar-la. Ens ho plantegem gairebé com una eina de vertebració nacional, i de passada podem contribuir a desenvolupar un turisme descentralitzat", explica Planes, director d'un projecte batejat com El Camí, i que empeny l'entitat sense afany de lucre Serveis de Participació i Sostenibilitat (PAS). "Només som els cuiners de la idea", afegeix Planes, "perquè es tracta de motivar la gent dels pobles a participar-hi". "Faig una crida a tots els que s'hi vulguin apuntar", afegeix.

La part més complicada de la seva tasca és trobar ajuntaments que donin suport econòmic al projecte, que permetin al PAS senyalitzar els camins i que es comprometin a crear i a mantenir les vies. La iniciativa es va dibuixar per primera vegada el 2003. El 2011 acabarà amb un 25% dels trams ja senyalitzats. Segons com acabi la negociació d'un nou conveni amb Presidència de la Generalitat, tot el projecte podria culminar el 2017.

Quatre guies i aprendre català

Tot i que no hi ha un pressupost global per a El Camí, de l'experiència extreta fins ara es desprèn que la implantació d'un tram costa entre 60.000 i 100.000 euros. La xifra inclou la redacció, maquetació i edició d'una guia turística per a cada tram, més la pàgina web. Ja són una realitat les guies d'El Camí a la Garrotxa i el Ripollès, de 86 quilòmetres ( Dels volcans a la terra dels mites ), i la del Montseny, de 140. Ja és a punt la corresponent a la Marina Alta, i se'n prepara una altra sobre l'Alt Maestrat i el Port. Diverses entitats col·laboren en l'elaboració d'una Camipèdia , una enciclopèdia amb aportacions sobre cada territori fetes per la gent de cada municipi.

Carme Solé Sánchez és una de les aficionades al senderisme que s'ha deixat seduir per la idea i que ha participat en diverses caminades organitzades pel PAS. "El que més m'ha agradat es la combinació de la natura, l'esport i, sobretot, els aspectes culturals, perquè cada cop que arribes a un lloc t'expliquen coses sobre la seva història, gastronomia o llegendes", comenta. Solé, de 43 anys, fa cinc anys que s'apunta a sortides d'entre 20 i 30 quilòmetres. "M'enriqueix", assegura. Els grups consten d'una vintena de persones de totes les edats.

Els derivats del projecte són insospitats. El Consorci de Normalització Lingüística (CNL) del Vallès Oriental, per exemple, hi ha vist una oportunitat per innovar les trobades de parelles lingüístiques que sol organitzar a final de curs a tota la comarca. El 14 de maig, tres autocars van recollir fins a 160 persones entre Granollers i el poble de Campins, a la falda del Montseny. L'alcalde, Miquel Barnola, els va explicar històries de la localitat, "des de la masia que Serafí Pitarra va comprar al segle XIX fins a la casa que es va comprar l'artista Antoni Tàpies, passant per la història del carilló", recorda Anna Maria Jansana, directora del CNL del Vallès Oriental. La trobada va anar seguida d'una caminada entre Campins i Gualba, durant la qual els alumnes de català i els voluntaris el van practicar fent senderisme.

Barcelona 2012

Barcelona no està exclosa del projecte. El tram s'impulsarà l'any que ve. "Serà una nova manera de conèixer la capital. Volem descobrir, districte per districte la Barcelona dels ateneus, les entitats cíviques i veïnals", diu Planes.

Des d'aquesta Setmana Santa els que s'apuntin a l'aventura poden obtenir el carnet d'El Camí, que els identifica i els dóna avantatges en els establiments membres de l'anomenada xeC: una xarxa de prop d'un centenar de bars, allotjaments, botigues i serveis d'oci pels quals passa el caminant i que s'han adherit al projecte. Abans de membres amb carnet, El Camí només es nodria d' amics . En sumen més de 7.500.

stats