Societat 17/09/2017

L'Ajuntament de Barcelona frena l'Hotel del Palau de la Música

La Comissió d'Urbanisme debatrà dimecres la modificació del Pla General Metropolità per tornar a qualificar els edificis afectats d'equipaments

Enric Borràs
2 min
Porta i façana d'un dels blocs on s'havia de fer l'Hotel del Palau

BarcelonaEls serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona i del Govern han trobat la manera de desfer-se "del somni de Millet", segons l'ha definit avui la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. En una roda de premsa convocada d'urgència ha explicat que ja han començat els tràmits per canviar la qualificació dels números 13b, 15 i 17 del carrer Sant Pere Més Alt i el 2-8 del carrer d'Amadeu Vives, on s'havia de fer l'Hotel del Palau de la Música. Amb el canvi de qualificació urbanística, per tornar-la tal com estava abans de la modificació feta el 2009, el projecte per fer aquest nou hotel enmig de Ciutat Vella hauria de quedar definitivament aturat.

La tramitació serà llarga, dimecres es debatrà el canvi de qualificació a la Comissió d'Urbanisme i no es preveu que s'hagi aprovat definitivament a la Comissió Mixta Govern-Ajuntament fins a finals d'any. Però és una resposta clara a la intenció del promotor Olivia Hotels de rescatar el projecte hoteler. Sanz ha destacat que amb aquesta modificació s'evitarà un nou hotel enmig del barri, que tenia l'oposició dels veïns, es recuperarà un espai per a equipaments i es desfarà l'operació urbanística que pretenia dur-hi a terme Fèlix Millet.

El projecte estava envoltat de polèmica perquè la fiscalia sospitava des del 2010 que els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull havien maniobrat per embutxacar-se diners amb l'operació urbanística, tot i que el Tribunal Suprem els va acabar absolent. En plena investigació del cas Palau, el consistori va aprovar una moció d'Esquerra per revertir la requalificació que permetia l'hotel, però ni l'equip municipal de Jordi Hereu ni el de Xavier Trias ho van dur a la pràctica, i el d'Ada Colau no ho ha fet fins ara.

Sanz ha dit que impedir l'hotel i l'operació urbanística que havia planejat Millet era una qüestió de "justícia urbanística" i que, en una segona fase, pretenen aconseguir els immobles per convertir-los en equipaments públics. A més, s'està tramitant la protecció patrimonial de l'edifici modernista, que amb l'hotel s'hauria enderrocat. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també ha celebrat a la roda de premsa feta just davant del Palau que s'impedeixi un nou hotel al barri, tal com reclamaven els veïns des de fa temps.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha destacat que amb aquest canvi de qualificació "per fi" es desfà "un somni personal del senyor Millet que es va convertir en un malson col·lectiu". Asens ha explicat que Millet pretenia fer aquest hotel al costat del Palau per convertir-lo, al cap de 10 anys, "en la seva residència personal". Amb la tramitació, ha insistit "es desfà el llegat urbanístic del senyor Millet".

stats