POLÈMIC RELLEU
Societat 23/01/2016

L’altre ‘Joc de trons’ a Girona: la lluita per l’alcaldia i 17 renúncies

Albert Ballesta pren la vara de Carles Puigdemont envoltat de polèmica i crítiques

Josep Pastells
3 min
Albert Ballesta, nou alcalde de Girona, rep l’abraçada emocionada del seu pare, ahir a la sala de plens de l’Ajuntament de Girona.

GironaAlbert Ballesta, número 19 de la candidatura de CiU a les passades eleccions municipals, va ser proclamat ahir a la tarda nou alcalde de Girona, amb els únics vots favorables del seu grup, en un ple extraordinari gairebé tan enrevessat com el procés que ha dut a la seva elecció. Per elegir Ballesta, que haurà de governar la ciutat en minoria, s’han hagut d’exhaurir els terminis legals -deu dies hàbils des de la renúncia de l’anterior alcalde i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont- perquè han calgut fins a 17 renúncies: les dels altres nou regidors de CiU i les de les vuit persones que el precedien a la llista.

Ballesta, que era l’aposta personal de Puigdemont, ha vist com el procés s’endarreria per dos fets. D’una banda, la fins ahir alcaldessa en funcions, Isabel Muradàs -número dos de la candidatura- aspirava al càrrec en representació de Demòcrates per Catalunya, que compta amb tres regidors al ple, i fins i tot va intentar pactar amb ERC en observar “les males pràctiques” de CDC. De l’altra, uns quants regidors de CDC -en té cinc, que afegits a una d’Avancem i un d’independent completen els 10 de CiU- també aspiraven a l’alcaldia. Finalment, després d’un autèntic “ball de noms i estratègies”, com va definir-lo ahir la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va imposar-se la voluntat de l’actual president català.

“Arriba al càrrec molt tocat i debilitat, amb data de caducitat”, va etzibar la regidora del PP, Concepció Veray, a Ballesta en referència a la certesa que el seu mandat serà temporal. El president local de CDC, Joan Bagué, ha assegurat que no s’ha triat cap dels regidors actuals “perquè tots tinguin les mateixes opcions i ningú parteixi amb avantatges de cara al 2019”. A la votació d’ahir, Veray es va votar a ella mateixa, i els altres catorze regidors -quatre d’ERC, quatre del PSC, quatre més de la CUP i dos de C’S- van emetre vots nuls escrivint “Girona vol democràcia” a la papereta.

“Frau democràtic” i “engany”

Ballesta va anunciar que vol ser “l’alcalde de la quotidianitat”. També va assegurar: “Treballaré per a la ciutat amb la màxima intensitat que el cos em permeti”. Segons ell, la seva elecció respon a “l’excepcionalitat del moment”. Tots els grups de l’oposició, però, van mostrar-se molt crítics amb la designació de Ballesta com a alcalde. “Em sembla que Joc de trons va venir a Girona per quedar-s’hi”, va manifestar Míriam Pujola (C’s). “Aquest espectacle és més propi d’una guarderia que d’un ple municipal”, va afegir abans de remarcar: “Puigdemont té una grandíssima capacitat de ruptura; en pocs dies ha aconseguit trencar i dividir el grup municipal de CiU”. “Els gironins estan perplexos i intranquils. Comença amb seriosos problemes de legitimitat, ja sigui perquè els criteris de partit estan per sobre dels interessos de la ciutadania o per la falta d’entesa i la divisió interna a CiU”, va dir al nou alcalde la portaveu socialista, Sílvia Paneque. “Això és un frau a la democràcia, un engany”, va opinar la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, que dubta “d’un projecte que és de Puigdemont sense Puigdemont”. “L’eufòria de fa uns dies amb l’elecció de Puigdemont ha desaparegut, perquè les coses no s’han fet gens bé”, va lamentar la portaveu d’ERC, Maria Mercè Roca.

Muradàs s’‘oblida’ de Ballesta

Després d’aprovar-se la urgència de la sessió, Albert Ballesta va prendre possessió del càrrec de regidor en substitució de Carles Puigdemont. També ho va fer Manuel Vázquez, de C’s, que va rellevar Jean Castel, diputat al Parlament de Catalunya. Ballesta va emprar la fórmula proposada per l’AMI, que alinea el món municipal amb el procés sobiranista, obviant jurar el càrrec per la Constitució.

Quan va acabar, Muradàs va demanar a Vázquez que s’acostés, sense adonar-se que era impossible perquè l’hi impedia un núvol de fotògrafs. “Perdoni, senyor Vázquez”, va excusar-se tot seguit. Quan poc després es procedia a la votació del nou alcalde i els regidors de CiU dipositaven la seva papereta a l’urna, l’encara alcaldessa en funcions va començar a dir: “Per al grup d’ERC...”, sense adonar-se que Ballesta encara no havia votat. “Ai!”, va exclamar immediatament. Pocs minuts després, en ser investit alcalde, Ballesta repetia la mateixa fórmula d’abans. “Aquesta fórmula no s’adequa a la llei. Em pensava que ja ho havia vist tot, però no descarto que puguin passar més coses”, va advertir la portaveu del PP.

stats