Societat 02/10/2013

L'arbitratge en casos de preferents serà gratuït per a les famílies amb pocs recursos

Aquest dimecres s'ha inaugurat a Mataró un jutjat de reforç específic per tractar aquests casos

Acn
2 min

MataróEl conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat aquest dimecres que els processos d'arbitratge de casos relacionats amb les participacions preferents s'inclouran a partir d'ara a la justícia gratuïta per a les famílies amb pocs recursos. El conseller ho ha considerat un "pas endavant" en la justícia social. Gordó ha fet l'anunci durant la inauguració del nou jutjat de reforç que s'ha obert a Mataró i que abordarà, exclusivament, casos vinculats amb la comercialització de preferents.

Es preveu que abans que acabi l'any s'hi celebrin una setantena de judicis dels prop d'un miler de casos que hi ha actualment en marxa. La mesura neix arran de la petició dels jutges de Mataró, que en els darrers mesos veien com s'estaven saturant els jutjats per la proliferació de casos relacionats amb les participacions preferents. Només a Mataró es calcula que hi ha més de 6.000 contractes signats per clients de l'antiga Caixa Laietana, actualment integrada a Bankia.

Durant els primers quinze dies de funcionament del nou jutjat, que es va posar en marxa a mitjans de setembre, s'han celebrat 22 audiències prèvies i 11 judicis d'assumptes que estaven pendents des del 2012 i ja s'han començat a tramitar casos que van arribar als jutjats a principis del 2013. Es preveu que la capacitat de resposta dels nous casos no sigui superior als sis mesos.

Protesta dels treballadors

La presència del conseller de Justícia a la inauguració del jutjats de les preferents ha provocat una sonora protesta de treballadors de l'administració de Justícia, que s'han concentrat a l'exterior de la sala on s'ha desenvolupat la roda de premsa.

Els treballadors han enganxat cartells amb lemes com 'funcionaris retallats' o 'justícia 'low cost'' i han demanat la dimissió del conseller. Els xiulets, botzines, petards i cops a les parets de vidre dels jutjats han dificultat, en algun moment, el desenvolupament de l'acte. El moment de més tensió, però, s'ha produït a la sortida, quan un grup reduït de manifestants ha seguit i escridassat el conseller fins al cotxe oficial. Agents de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra han acordonat una part del carrer per evitar incidents.

stats