Societat 15/05/2015

L’art d’escriure a mà

Els adeptes al 'fes-t’ho tu mateix' sumen una altra tendència: aprendre cal·ligrafia

Ara
2 min

BarcelonaEl fes-t’ho tu mateix és una moda que va néixer ara fa uns quants anys i que comprèn totes les activitats que es fan a mà i que recuperen les tècniques manuals de fabricació, com la costura, l’scrap, la cuina creativa o el bricolatge. A aquestes tendències se suma ara una altra de nova i cada cop amb més adeptes, la cal·ligrafia.

“La cal·ligrafia sempre ha estat lligada al món de l’art”, explica Oriol Miró, cal·lígraf i dissenyador gràfic. Ell fa anys que es dedica a l’ensenyança d’escriure a mà, tant en escoles professionals de disseny com en centres on s’imparteixen cursos per a tots els públics.

És el cas de l’Escola Visions, a Gràcia, on cada tres mesos Miró dirigeix un taller per aprendre a fer lletra bonica. Són monogràfics en què l’Oriol ensenya a fer lletra renaixentista, itàlica, gòtica i anglesa utilitzant la tècnica de la repetició: “Jo explico les lletres a la pissarra amb uns retoladors gruixuts i els alumnes intenten copiar-les en un paper.” Quan ja han après els traços, és el moment de personalitzar la lletra, “que cadascú la faci segons el seu estil”, afegeix Miró.

Sigui quina sigui la lletra de cada persona, la cal·ligrafia es pot aprendre, i els seus usos són infinits. Hi ha qui simplement aprèn de cal·ligrafia perquè li ve de gust, hi ha qui l'utilitza per personalitzar objectes propis fets a mà i hi ha qui li dóna una sortida professional. És el cas de Laura Massana, de l’estudi Three Feelings, que, a més de dedicar-se al disseny gràfic i a fer pàgines web i blogs, sent una gran passió per la cal·ligrafia, la seva, que tal com ella mateixa defineix és “moderna i amb influències de la tradició anglesa”.

Massana explica que per a ella la cal·ligrafia és una forma d’expressió i que no pot dir el mateix quan escriu amb un teclat que quan escriu a mà: “La desconnexió i la relaxació que m’aporta no les aconsegueixo amb res més.” I a part d’ensenyar la seva manera d’escriure a través de cursos, des de Three Feelings es personalitzen amb cal·ligrafia tota mena d’objectes com tasses, samarretes o llibretes.

stats