Societat 21/03/2018

L'empresariat barceloní proposa augmentar "moderadament" la taxa turística

El Barcelona Global Summit presenta 10 mesures per millorar la relació de la ciutat amb el turisme

P. J. Armengou
3 min
Sense saber  on anem

BarcelonaPer una vegada, sembla que els empresaris de Barcelona i l'administració local van a l'una: els membres de Barcelona Global -entre els quals hi ha companyies com La Caixa, Airbnb, la Fundació Damm o el Gremi d'Hotels de Barcelona- han proposat augmentar de manera "moderada" la taxa turística de la ciutat. Ho fan, diuen, per aconseguir un fons d'uns 6 milions d'euros que es destinin a la cultura i, en especial, a l'activitat musical de la ciutat.

Agustí Colom, regidor d'Empresa i Turisme, ha considerat que "aquesta proposta va en la línia del que havia demanat l'Ajuntament". Es tracta de mesures "totalment alineades" amb la visió del consistori, que les considera "molt positives". "Valorem positivament que hi hagi un canvi qualitatiu en la percepció i en les idees del sector privat de la ciutat -ha afegit Colom-. Comptarem amb el sector privat per anar en conjunt i demanar a la Generalitat i a l'administració central que tant en la modificació de la llei d'hisendes locals com en l'impost d'estades turístiques es comencin a tenir en compte les propostes que avui s'estan oferint", ha dit el regidor.

Aquesta és només una de les deu mesures que ha presentat aquest dimecres Barcelona Global amb l'objectiu de millorar la relació de la capital catalana amb el turisme. Les propostes les ha explicat aquest matí al CaixaForum de Barcelona Gonzalo Rodés, president de l'entitat, que ha assegurat que "cal gestionar bé l'èxit de Barcelona" i que Barcelona Global fa aquestes propostes "des de la transversalitat i l'objectivitat, no d'un sector, sinó d'una Barcelona molt àmplia que creu que la forma de contribuir-hi és aquesta".

Mesures per a un model de turisme sostenible i d'èxit

A més del recàrrec en la taxa turística, Barcelona Global proposa millorar la percepció que tenen del turisme els habitants de la ciutat. En aquest sentit, l'entitat proposa la creació del segell 'Projecte finançat amb la taxa turística', que identifiqui les intervencions que a Barcelona hagin sigut finançades amb aquest impost. Per a l'empresariat barceloní, a més, els recursos de la taxa turística haurien d'invertir-se en cultura i, especialment, en les activitats musicals de la ciutat, que segons Barcelona Global és un dels elements que donen valor afegit a la capital catalana i que cal potenciar.

L'acte de presentació de les mesures de Barcelona Global, aquest dimecres al CaixaForum

Entre les propostes de l'organització hi ha també mesures per a una gestió intel·ligent del l'habitatge i dels apartaments turístics. Es suggereix, per exemple, que s'apliqui un model regulador per temps i ocupació per als habitatges d'ús turístic semblant als que s'han aprovat a ciutats com Amsterdam o San Francisco. També es planteja la possibilitat de crear un sistema de gestió intel·ligent que aglutini tota la informació relativa als apartaments turístics. I, per últim, es proposa revisar l'IBI dels edificis que es dediquin totalment a apartaments turístics, de manera que la seva fiscalitat s'ajusti a la superior rendibilitat econòmica que tenen en comparació amb els habitatges. Els empresaris proposen que els recursos captats es destinin a habitatge social.

Barcelona Global vol també que es fomenti la col·laboració entre el sector públic i el privat. Es proposa, per exemple, que empreses i administració treballin conjuntament en la creació d'una nova àrea d'interès turístic al Paral·lel de Barcelona, o dinamitzar el districte cultural de l'Hospitalet amb Barcelona, tal com Brooklyn va fer amb Nova York. Alhora, l'entitat considera cabdal que es fomenti el paper i la participació del sector privat en la governança del turisme de la ciutat.

stats