Societat 25/07/2016

L'escriptor Javier Pérez Andújar serà el pregoner d'una Mercè més descentralitzada

L'il·lustrador Miguel Gallardo és l'autor del cartell, i París, la ciutat convidada

M.o.
2 min
Miguel Gallardo i Ada Colau amb el cartell de la Mercè

BarcelonaLa gran novetat de la Mercè de l'any passat –la primera, amb Ada Colau a l'Ajuntament– va ser que la missa deixés de ser un acte oficial, però l'alcaldessa ja va avisar que, de cara a l'edició del 2016, treballaven amb la idea de repartir millor els actes de la festa major pels barris. De descentralitzar-la. En la presentació d'aquest dilluns, ja ha quedat clar que enguany la festa envairà nous escenaris. Els més destacats són el parc de la Trinitat, els voltants de l’Antiga Fàbrica Damm i el recinte de la Fabra i Coats.

L'alcaldessa i el tinent d'alcalde de l'àrea de Cultura, Jaume Collboni, han fet públic avui el nom del pregoner de la Mercè 2016: l'escriptor Javier Pérez Andújar, que agafarà, així, el relleu de l'humorista Andreu Buenafuente, que l'any passat va ser l'escollit de Colau per obrir les festes. Buenafuente va defensar el dret de Catalunya a decidir el seu futur i l'humor com a estructura d'estat. Pérez Andújar ja ha avançat que parlarà dels barris i de la cultura popular.

L'escriptor Javier Pérez Andújar

L'autor del cartell de la pròxima edició de les festes és l'il·lustrador Miguel Gallardo, autor, entre d'altres, de la novel·la gràfica 'Maria i jo'. En el cartell es pot veure a una dona amb els llavis vermells i els ulls tancats de la qual destaca, sobretot, una immensa cabellera morena sobre la qual estan escrites les festes i les seves dates. "Volia recuperar la tradició del cartellisme, fer un cartell molt popular, que fos una persona, que també és Barcelona ", ha dit Gallardo.

S'ha confirmat, també, que París serà la ciutat convidada d'aquesta edició de la festa. Així ho van acordar les alcaldesses de les dues ciutats, Ada Colau i Anne Hidalgo, en una trobada que van mantenir, al desembre, a la capital francesa, coincidint amb la cimera contra el canvi climàtic.

Collboni, en una de les seves primeres intervencions com a tinent d'alcalde de l'àrea, ha avançat que la Mercè d'aquest any estarà definida per tres conceptes: "renovació, participació i tecnologia". El que no canvia és el pes que hi tindrà la cultura popular i el fet que la mostra d'associacions torni a la plaça Catalunya.

La Mercè, que comptarà amb 3,5 milions d'euros de pressupost com l'any passat, omplirà Barcelona de festa entre els dies 22 i 25 de setembre. Algunes de les novetats que se n'han avançat és, per exemple, que el parc de la Trinitat es convertirà en un nou centre neuràlgic del circ i les arts de carrer. A la Fabra i Coats, que fa anys ja havia acollit activitats de la Mercè, s'hi podran veure propostes relacionades amb les noves tecnologies, com ara un núvol artificial. També s'hi faran concerts.

Pel que fa al paper de la tecnologia, destaca, per exemple, la proposta que, a través del projecte CreatiFI de la Unió Europea (UE), busca que artistes, creadors multimèdia i professionals TIC desenvolupin projectes artístics amb components tecnològics. La Fabra i Coats, al parc de la Ciutadella i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) seran tres espais connectats virtualment mitjançant la xarxa i crearan un espectacle interactiu en temps real.

stats