Societat 26/01/2015

L'Hospital de la Vall d'Hebron realitza una operació pionera com alternativa al trasplantament intestinal en nens

Es preveu que aquest tipus d'intervenció pugui beneficiar a un 40% dels casos que sofreixen aquest problema

Europa Press
2 min
Els metges de Vall d'Hebron durant l'operació de les dues siameses

BarcelonaUn equip de cirurgia de l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat la primera intervenció descrita en el món per allargar el duodè d'un nen de set anys amb un intestí curt extrem com a alternativa al trasplantament.

La síndrome de l'intestí es deu a la pèrdua d'un gran segment de l'intestí prim, de manera que els afectats no poden absorbir els aliments i han d'estar connectats permanentment a un dispositiu que els subministra l'aliment per vena per suplir les mancances nutricionals, ha informat el centre en un comunicat aquest dilluns. Aquesta nutrició artificial pot generar moltes complicacions en els nens, ja siguin hepàtiques o infeccioses, i a llarg termini acaben sent candidats a un trasplantament intestinal.

El nen operat ingressar a la Vall d'Hebron al mes de vida amb una torsió de l'intestí prim que li estava tallant el reg sanguini i que li provocava una necrosi intestinal. Va requerir fins a 18 intervencions quirúrgiques per extirpar les parts de l'intestí que li deixaven de funcionar, de manera que va perdre tot l'intestí prim excepte el duodè i una part de l'intestí gruixut.

Fins ara, s'havien descrit dues tècniques quirúrgiques per allargar l'intestí, però cap d'elles utilitzava el duodè com una part del mateix, pel fet que es tracta d'un segment difícilment abordable des del punt de vista quirúrgic. Les tècniques clàssiques per allargar l'intestí necessiten, per poder ser realitzades, com a mínim un segment d'intestí prim que el menor no tenia: a partir d'ara, aquesta nova tècnica es pot aplicar a pacients amb la síndrome de l'intestí curt i complementa la resta de tècniques ja descrites.

Això proporciona la possibilitat d'afegir un segment més d'intestí que abans mai s'havia utilitzat i incrementa, encara més, l'absorció d'aliments per part del pacient i disminueix la necessitat de nutrició artificial.

L'operació del nen es va realitzar al febrer de 2013 i un any després ja menjava de forma autònoma, era capaç de prescindir de tota la nutrició artificial i no requeria cap dispositiu alimentari extra, per la qual cosa s'ha evitat el temut trasplantament intestinal. Aquesta intervenció pionera s'ha realitzat ja a tres pacients pediàtrics i es preveu que es puguin beneficiar un 40% dels nens que pateixen aquest problema.

stats