Societat 15/01/2015

Sistach veta una conferència d'un teòleg crític amb la jerarquia eclesiàstica en una parròquia de Barcelona

El rector de la parròquia de Sant Medir, al barri de Sants, ho qualifica d'"insòlit" i lamenta que encara es produeixin "aquest tipus de censures"

Efe
3 min
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

BarcelonaEl cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha prohibit al rector de la parròquia de Sant Medir, al barri de Sants de Barcelona, que aculli una conferència programada per avui dijous del teòleg crític amb la jerarquia eclesiàstica Juan José Tamayo.

Fonts de l'Arquebisbat de Barcelona han confirmat a Efe que han "desaconsellat" verbalment al rector que l'església acollís la conferència, encara que han assenyalat que es durà a terme igualment en un altre local que és propietat de l'Església.

El rector Antoni Subirà ha assegurat a Efe que no va ser un consell, el què va rebre de l'arquebisbe, sinó una ordre "taxativa" i ha qualificat d'"insòlit que aquest tipus de censures encara es puguin produir", tenint en compte els nous missatges del papa Francesc.

La conferència, organitzada per la parròquia de Sant Medir, se celebrarà finalment avui mateix en un local de la mateixa parròquia que està llogat a ERC, al número 2-4 del carrer Olzinelles, al mateix barri de Sants de Barcelona.

Encara que Subirà ha volgut treure importància a l'assumpte, ha reclamat defensar "la llibertat d'expressió" i ha destacat que encara que Tamayo "és molt crític, és una persona sensata i gens frívola".

"És una llàstima, després que històricament Tamayo hagi estat reprovat per la conferència episcopal espanyola, que no es proposi un diàleg entre les persones crítiques i la jerarquia, perquè si es parla pot ser que hi hagi més sintonia", ha declarat el rector de Sant Medir.

Es dóna el cas que els anys 2011 i 2012 l'arquebisbe de Barcelona ja va prohibir dues conferències més de Tamayo a la mateixa església de Sant Medir i també es van celebrar al mateix local llogat per la parròquia a ERC, que ha cedit el seu espai per a la conferència del teòleg, titulada "El missatge d'Ellacuria amb motiu del 25è aniversari de la seva mort".

Fonts eclesiàstiques han lamentat la prohibició de l'arquebisbat, que s'ha produït un dia després que el grup catòlic conservador 'Germinans germinabit' instés Sistach a actuar contra "el teòleg díscol" i defensor de la Teologia de l'Alliberament i el critiqués per permetre la conferència de Tamayo, que sí que es va dur a terme l'any passat a la mateixa parròquia.

El portaveu de l'Editorial Fragmenta, Ramon Bassas, que publica les obres de Tamayo, ha lamentat el veto i ha assenyalat que "no està d'acord amb el que opina el papa Francesc".

El col·lectiu 'Església Plural' ha assegurat en un comunicat que "aquesta prohibició és una mostra de la falta de sintonia que tenen molts bisbes amb el programa renovador del papa Francesc".

"Quan el papa s'acosta a la teologia de l'Alliberament i parla amb els teòlegs fins ara perseguits pel Vaticà, quan rellança el procés de beatificació de monsenyor Romero, quan demana obertura, diàleg i acollir la diferència, bona part de l'episcopat espanyol mira cap a un altre costat", afegeix la nota d''Església Plural', col·lectiu que defensa una renovació eclesiàstica des de la base.

Aquest col·lectiu ha dit que Sistach hauria de recordar l'acte en què el papa "va llegir la cartilla públicament" als cardenals de la cúria, als quals va demanar que prenguessin nota de les 15 malalties que els afectaven, entre les quals la del "funcionalisme" i la de l'"Alzheimer espiritual".

"Aquesta prohibició és un mal final de la seva etapa com a arquebisbe de Barcelona. Esperem que el seu relleu arribi ben aviat", conclou 'Església Plural'.

stats