Societat 23/09/2014

L'OMS alerta que els casos d'Ebola poden superar els 20.000 en qüestió de cinc a sis setmanes

L'organisme de les Nacions Unides demana reforçar de manera immediata les mesures per controlar l'epidèmia

Efe
2 min
OMS Ebola

GinebraEls casos de ebola podrien superar els 20.000 en qüestió de cinc a sis setmanes si no es reforcen de manera immediata les mesures per controlar l'epidèmia, segons l'opinió de científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Imperial College London. Libèria, Sierra Leone i Guinea Conakry són, per ordre de gravetat, els països on el virus de l'Ebola circula de forma intensa.

D'acord a les projeccions dels experts, incloses en un article que apareix avui al New England Journal of Medicine, gairebé la meitat de casos estaran a Libèria, 5.700 a Guinea i 5.000 a Sierra Leone, si la situació actual es manté. La professora d'estadística epidemiològica de l'Imperial College London i coautora de l'article, Christl Donnelly, indica que aquestes estimacions es van aconseguir a través de dues metodologies diferents i coincideixen amb les que han avançat altres organitzacions mèdiques.

La diferència, però, és que fins fa poques setmanes es creia que els 20.000 casos s'assolirien en qualsevol cas entre febrer i març de l'any i no en poc més d'un mes a partir d'ara. Les dades més recents aportades per l'OMS indiquen que els casos freguen els 5.800, amb 2.800 morts entre ells. Els científics han pres en compte per a la seva projecció que fa una setmana, el nombre de persones infectades s'havia duplicat a Guinea en tan sols 15,7 dies, en 23,6 dies a Libèria i en 30,2 dies a Sierra Leone.

L'estudi destaca que les dimensions de desastre que ha pres l'epidèmia de l'ebola no es deuen a cap canvi en les seves característiques clíniques, en la gravetat de la infecció o en la seva manera de transmissió, que són similars als de brots passats. "El període d'incubació, la durada de la malaltia, la taxa de mortalitat i el nombre de reproducció (persones infectades per cada malalt) estan dins dels rangs reportats en brots anteriors", descriu l'article científic.

El caràcter excepcionalment ampli d'aquesta epidèmia es deu llavors, segons han inferit els investigadors, a les característiques de la població infectada, a les condicions dels sistemes de salut i a que els esforços per tallar la transmissió han estat insuficients.

El fet que les poblacions dels tres països afectats estiguin altament interconnectades, l'ampli trànsit transfronterer a l'epicentre del brot, les connexions vials relativament fàcils entre els pobles i les ciutats, així com la densitat demogràfica d'aquestes últimes, han contribuït a la ràpida propagació del letal virus. També ha estat un factor determinant què els sistemes sanitaris dels tres països siguin extremadament precaris després d'anys de conflictes armats.

La situació a Nigèria, controlada?

L'exemple que això ha jugat un paper determinant és que Nigèria, amb un millor sistema de sanitat, va posar ràpidament sota control un limitat nombre de casos i aparentment ha aconseguit aturar la transmissió. Tot i això, el virus es va introduir a Lagos, una ciutat de 20 milions d'habitants, i Port Harcourt, una altra ciutat important.

Sobre la situació en aquest últim país i al Senegal, on ha detectat un sol cas, el director d'Estratègia de l'OMS i coautor de l'estudi, Christopher Dye, va dir amb molta prudència que és possible que s'hagi aconseguit posar la situació sota control total . Va precisar que no s'ha reportat cap cas addicional en cap dels dos països en els últims 21 dies (considerat el període màxim d'incubació del virus), encara que va insistir que "encara és molt aviat per estar confiats".

stats