Societat 02/03/2020

Sanitat estudia mesures restrictives a Madrid i Euskadi pel coronavirus

Ja hi ha 115 casos actius a tot l'Estat i augmenten els de la capital espanyola

Ot Serra
3 min
Vista exterior de l'hospital Universitari de Torrejón (Madrid), on aquest dijous 27 de febrer dos nous pacients han donat positiu en coronavirus, sense haver viatjat a cap païs de risc

MadridLa tercera setmana de coronavirus a Espanya podria portar novetats més enllà de l’augment de la xifra d’infectats. Sobrepassar el centenar d’afectats –116– ha quedat en un segon pla en la roda de premsa diària del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha avisat que en diverses reunions amb les comunitats autònomes i les societats científiques s’està estudiant la possibilitat d’abandonar la fase de contenció i passar a la de mitigació. En altres paraules, aplicar mesures restrictives en una zona que s’assumiria com a incontrolada, per així evitar que el contagi surti d’aquell punt assenyalat.

Aquesta nova fase, si tira endavant, només s’aplicaria a zones molt concretes de la Comunitat de Madrid i d’Euskadi, concretament de Torrejón de Ardoz i Vitòria, atès el risc de propagació. A l’espera de saber si efectivament s’optarà per aquest canvi, ¿a quines mesures es podria recórrer? Simón ha explicat que es podria limitar la mobilitat i restringir agrupaments de persones, cosa que es podria traduir, per exemple, en el tancament d’escoles. Aquesta és una mesura que l’epidemiòleg ha volgut abordar amb “prudència”, i ha advertit que una decisió així pot tenir “repercussions socioeconòmiques”, perquè deixar els infants a casa té una implicació directa en els pares i la seves obligacions laborals.

A Torrejón de Ardoz, als afores de la capital espanyola, s’estan investigant dues onades de contagis, l’origen dels quals no es coneix i tindria una desena de persones implicades. La primera ja es va detectar la setmana passada, però aquest dilluns Simón ha revelat un nou front en un grup evangèlic del municipi madrileny. L’altre punt a tenir en compte és el de l’Hospital Txagorritxu de Vitòria, on ja es comptabilitzen tres professionals sanitaris contagiats, per bé que l'origen és desconegut. L'últim està aïllat al seu domicili de la Rioja. “S’ha d’encertar el moment just i no és fàcil”, ha apuntat Simón en relació a la presa de decisions dràstiques. De fet, ha assegurat que el més eficaç seria que els positius es “responsabilitzessin” i no sortissin de casa. De moment, el ministeri de Sanitat no ha transmès cap nova comunicació i ha convocat els mitjans a una nova roda de premsa aquest dimarts al migdia.

Col·laboració amb les comunitats

Tot plegat s’ha abordat al llarg del dia en diverses converses per videoconferència amb representants de les conselleries de Salut de les comunitats autònomes. En les reunions també s’ha prestat atenció especial a Andalusia –on sembla que s'ha detectat l’origen del brot i s’ha produït una alta aquesta tarda–, Castella-la Manxa –hi ha un cas greu i s’està intentant buscar el fil del contagi– i Catalunya, que ja suma 16 afectats. A l’Hospital Clínic de Barcelona es va detectar el cas d’un metge infectat i Simón ha subratllat que ja s’han començat a donar instruccions perquè el personal sanitari eviti al màxim situacions de risc que comportin baixes de qui, precisament, ha de tractar els malalts.

A dia d’avui només es lliuren del coronavirus Galícia, Múrcia, l’Aragó, Ceuta i Melilla, després que a la Rioja s’hi hagi diagnosticat el primer cas aquesta tarda i que s’afegia així a la llarga llista, que té la Comunitat de Madrid al capdavant amb 29 implicats, tretze dels quals nous aquest dimarts. Per darrere, 16 a Catalunya, 15 al País Valencià, 12 a Andalusia, 10 a Cantàbria –tots recents però amb l’origen del contagi a Itàlia–, 10 al País Basc, 7 a les Canàries, 6 a Extremadura, 3 a Castella i Lleó, 3 a Castella-la Manxa, 4 a les Balears, 2 a Astúries -on n'hi podria haver un tercer, però les proves encara no són concloents-, 1 a Navarra i 1 a la Rioja. Com que hi ha tres casos en què ja s’ha donat l’alta, aquests 118 casos serien 115 d'actius. En relació als casos de gravetat, Simón els ha situat en entre cinc i deu.

A escala internacional, mentre que la Xina ha aconseguit estabilitzar el nombre de positius, n’augmenten els casos al continent europeu, amb Alemanya i França com a nous focus d’interès. Els dos països tenen uns 130 afectats com a mínim i alguns agrupaments dels quals es desconeix l’origen del contagi, cosa que obre la porta que hi hagi una transmissió comunitària l’abast de la qual de moment no s’ha pogut detectar. Si bé a Europa ja s’han suspès i condicionat activitats, Espanya encara es prepara per a aquesta nova fase.

stats