MOBILITZACIONS
Societat 15/10/2011

Milers d''indignats' revifen el moviment 15-M a Barcelona

Milers de persones es manifesten a Barcelona des de les cinc de la tarda per reclamar una "democràcia real". Totes les capitals catalanes també acullen protestes

Maria Ortega
3 min
A Barcelona, els manifestants s'han dividit en tres grups per simbolitzar la lluita per l'habitatge, la sanitat i l'escola

BarcelonaMilers de persones es manifesten des de les cinc de la tarda pels carrers de Barcelona per protestar contra la situació econòmica i reclamar una "democràcia real". La concentració, convocada pel moviment 15-M, vol reactivar les protestes de la primavera passada i estendre-les a tot el món. Ciutadans de gairebé mil ciutats de tot el món s'afegeixen amb concentracions paral·leles. Els organitzadors de la marxa de Barcelona xifren en 400.000 els manifestants. Els Mossos rebaixen la xifra a 60.000.

La manifestació de Barcelona ha arrencat pels volts de les cinc de la tarda a la plaça de Catalunya cap a la Gran Via. De mica en mica s'hi han anat afegint nombrosos grups vinguts de pobles i ciutats de tot Catalunya. Els organitzadors ja parlen de marxa multitudinària.

A l'Arc de Triomf, la marxa s'ha dividit en tres grups per simbolitzar la lluita per l'habitatge digne, la sanitat i l'escola pública. El grup en defensa de l'habitatge ha enfilat pel carrer Trafalgar cap a Nou Barris, el de la sanitat ha agafat el passeig Lluís Companys cap a l'Hospital del Mar i el de l'educació ha anat per la Ronda de Sant Pere cap al campus del Raval de la Universitat de Barcelona-

Abans, al passeig de Gràcia un grup de manifestants ha llançat papers i brossa davant la Borsa de Barcelona.

Presideixen la marxa uaarta amb el lema acordat "De la indignació a l'acció". Els manifestants porten moltes pancartes amb el logo de #globalchange i el groc de Democracia Real Ya, amb diferents missatges com "la dignitat no la compra Mastercard".

Protestes a totes les capitals catalanes

Els tarragonins han sortit massivament al carrer en la manifestació organitzada pel moviment dels 'indignats' i la plataforma en Defensa dels Drets Públics. Han estat més de 12.000 participants, més que en la manifestació del passat 19 de juny. Ha estat una marxa tranquil·la i festiva on les queixes per les retallades en la sanitat i la demanda de dimissió per al conseller Boi Riuz han estat majoritàries. Milers de persones han sortit des dels barris i s'han concentrat a la Plaça Imperial Tarraco per després recórrer conjuntament la Rambla Nova fins a la Plaça de la Font. Allí un veí de La Floresta ha llegit el manifest on s'ha exigit que "els drets i la salut de les persones no es negocien".

La manifestació a Girona sota el lema 'Capitalisme és crisi' ha aplegat més de 3.000 persones. Ha recorregut els principals carrers de la ciutat fins a la plaça Constitució, on membres de l'organització Acampada Girona han llegit un manifest. Durant el recorregut, s'han pogut sentir lemes contra el sistema capitalista com 'li diuen democràcia i no ho és', 'el capitalisme és precarietat' i 'això no és una crisi, es diu capitalisme', entre d'altres. A més, els protestants portaven multitud de cartells en contra de les retallades socials i reclamaven la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig. La manifestació s'ha portat a terme sense cap incident i en un ambient reivindicatiu i festiu.

A Lleida, un miler de persones procedents de diversos pobles de Ponent i el Pirineu s'han concentrat a la plaça Ricard Vinyes, el símbol dels 'indignats' a Lleida, i ha començat amb una sessió de cants reivindicatius i música de protesta. A dos quarts de set de la tarda ha començat a caminar la manifestació amb el lema 'Pobles del món en lluita'. La protesta ha passat per davant de la caserna de la Guàrdia Urbana, la Diputació de Lleida i el Palau de la Paeria on s'han fet assegudes i nombroses escridassades contra la classe política.

Protesta global

La jornada se celebra en el marc de la campanya mundial "De la indignació a l'acció" que fins ara ja compta amb 951 convocatòries en 82 països de tot el planeta. Segons assenyala el manifest de la jornada, "units en una sola veu farem saber als polítics i a les elits financeres a les que serveixen que ara som nosaltres els qui decidirem el nostre futur". "No som mercaderies en mans de polítics i banques que no ens representen", manifesta.

stats