Societat 24/08/2019

El brot de listeriosi es fa més gran amb la carn de marca blanca

El producte també té listèria i està mal etiquetat perquè no se n’indica el fabricant

Ara
3 min
El brot de listeriosi es fa més gran amb la carn de marca blanca

BarcelonaHan passat una setmana i dos dies de l’alerta sanitària pel brot de listeriosi de carn contaminada i tot just aquest dissabte s'ha confirmat que una partida comercialitzada amb una marca blanca també té el bacteri de la listèria. I no només això, sinó que el nou producte afectat està mal etiquetat perquè s’ha comercialitzat “sense marca” de fabricació. El brot continua sortint de la carn de La Mechá, fabricada per l’empresa Magrudis. Però una part de la carn la va distribuir Comercial Martínez León, que la va comercialitzar com a marca blanca. Aquesta partida, que no es va immobilitzar fins divendres, ja forma part de l’alerta de listeriosi originada en la carn entatxonada de La Mechá.

Fins ara el brot ha afectat més de 200 persones –amb cinc possibles casos a Catalunya– i ha causat almenys una mort –se n’investiga una segona–. Però aquest dissabte s'ha fet més gran i la Junta d’Andalusia ha denunciat davant la Fiscalia de Sevilla l’empresa Comercial Martínez León perquè s’investigui si, efectivament, va comercialitzar la carn de Magrudis reenvasant-la i sense indicar el proveïdor en el producte que ha arribat als consumidors. L’últim informe de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) explica que la carn de La Mechá venuda com a marca blanca tenia la mateixa presentació que la que comercialitza Magrudis, però a l’etiquetatge no hi apareixia cap marca de fabricació i només es feia referència a la informació nutricional.

L’Aesan, que depèn del ministeri de Sanitat, apunta que s’ha comès “una gravíssima deficiència amb un etiquetatge incorrecte que no permetria comercialitzar-se”. El mal etiquetatge impedeix que els consumidors que tenen la carn de marca blanca puguin vincular-la amb el producte de Magrudis, “tot i ser el mateix de l’alerta”. En declaracions a Efe, la viceconsellera de Salut i Famílies de la Junta, Catalina García Carrasco, ha explicat que fins a aquest dimecres –l’alerta sanitària es va activar el 15 d’agost, gairebé una setmana abans– no es va saber que Comercial Martínez León, ubicada a Sevilla, també havia distribuït la carn de Magrudis però sense la marca de La Mechá. “Sabíem que teníem un problema i vam començar a treballar amb l’Ajuntament de Sevilla, que té la competència en matèria inspectora”, ha afegit.

Però “la comercialitzadora estava tancada i no es localitzava l’empresari”. No va ser fins divendres que es va obrir l’empresa, es va immobilitzar la partida –“una quantitat petita”– i es va lliurar la llista de distribució. Les autoritats sanitàries andaluses han informat el ministeri que han contactat amb els clients destinataris del producte.

El ritme de casos nous es redueix

Pel que fa als afectats de listeriosi, el ritme de casos nous s’ha reduït. Des que es va activar l’alerta sanitària 190 persones han sigut diagnosticades de listeriosi només a Andalusia, 98 de les quals continuen hospitalitzades. Segons les dades de la conselleria de Salut i Famílies de la Junta, dels 98 pacients ingressats en centres públics i privats –36 són dones embarassades– vuit ja estan confirmats com a infectats pel bacteri de la listèria i tres són a la unitat de cures intensives (UCI).

L’organització de consumidors Facua ha anunciat que estudia ampliar la querella que va presentar als jutjats de Sevilla contra l’empresa Magrudis per incloure-hi la Junta. Facua ha explicat que planteja incloure a la querella per un possible delicte contra la salut pública càrrecs de la Junta i el “presumpte” gerent de l’empresa, ja que es considera que no està clar qui està al capdavant de Magrudis.

stats