Societat 20/08/2019

Dos casos sospitosos de listeriosi a Catalunya i una mort a Andalusia

L’alerta pel brot per una partida de carn infectada s’estén a l’Estat i 53 persones continuen hospitalitzades

P.e.
3 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'

BarcelonaMés d’un centenar de persones afectades a Andalusia per la listeriosi, una de les quals ha mort, i dues persones sospitoses de patir-la a Catalunya. Un brot d’aquesta malaltia s’ha estès a tot l’estat espanyol per una partida de carn entatxonada La Mechá de l’empresa Magrudis, que ja s’ha retirat i que estava infectada pel bacteri de la listèria. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va rebre dimarts migdia la sospita clínica que dues persones estarien possiblement afectades i relacionades amb el brot. Es tracta de dues persones d’una família resident a la Catalunya Central que van rebre la visita d’un altre familiar procedent de Sevilla. Aquest familiar els va portar carn entatxonada envasada de la mateixa marca causant dels casos a Andalusia i tots tres la van consumir.

El brot, que ha començat a Andalusia i ha arribat a Catalunya, també s’ha detectat a Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa i Tenerife -on hi ha altres casos de persones infectades- i podria ser un dels més grans que hi ha hagut mai sobre aquesta malaltia. El gruix es concentra a Andalusia, on el nombre d’afectats passa d’un centenar i més de la meitat han sigut hospitalitzats. 53 persones continuaven ingressades ahir al vespre a Andalusia, entre les quals 18 són dones embarassades i hi ha dos nadons acabats de néixer. La majoria estan hospitalitzats a Sevilla i els altres a Huelva, Màlaga i Cadis. Una dona de 90 anys es va convertir ahir en la primera víctima mortal del brot de la listeriosi. Va morir en un hospital de Sevilla a causa de la carn contaminada i formava part del “grup de risc” de pacients afectats pel brot.

En el cas de Catalunya, les dues persones sospitoses de patir la listeriosi van tenir els primers símptomes dies després de consumir la carn infectada. Els símptomes van ser lleus -diarrees, febre i dolor a les articulacions- i ja ara estan recuperats. En funció dels resultats de les anàlisis, els dos casos es confirmaran o es descartaran com a afectats per la listeriosi. En canvi, el familiar sevillà que va portar la carn continua ingressat en un hospital de Sevilla. La malaltia pot ser asimptomàtica, pot presentar símptomes no greus -com una gastroenteritis amb una mica de febre- i pot arribar a presentar símptomes greus -com ara meningitis en fetus i nadons.

Possibles nous casos

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, va advertir dimarts que poden sortir nous casos perquè la malaltia té un període d’incubació d’entre 70 i 90 dies, depenent de les condicions de cada persona i de la quantitat de bacteri en la carn ingerida. Una explicació en què va coincidir el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, que remarcava que tot i que “en cap cas” s’ha distribuït carn contaminada a Catalunya, encara hi ha el risc que puguin aparèixer persones afectades que haguessin consumit la carn estant de vacances o en una situació semblant a la dels casos sospitosos de la Catalunya Central.

De moment és una incògnita en quin punt del processament de la carn es va produir la contaminació. L’expresident del Consell General de Col·legis de Veterinaris d’Espanya, Juan José Badiola, assegurava que serà molt difícil de determinar. La listeriosi és un risc per a les dones embarassades perquè pot traspassar la placenta i si el bacteri es dissemina. De fet, a Andalusia s’investiguen dos avortaments.

El director de la unitat d’infecciosos de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, José Miguel Cisneros, va recordar que la listeriosi causa uns 300 malalts a l’any a Espanya, amb una taxa de mortalitat d’un 20%, però els efectes del brot detectat a Andalusia han sigut més grans perquè s’ha expandit amb aliments contaminats. Cinc persones van morir al juny al Regne Unit per un brot de listeriosi en entrepans de pollastre. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties afronta des de fa un any un brot vinculat al saló fumat que ha causat víctimes mortals.

El govern andalús del PP i Cs i l’Ajuntament de Sevilla (PSOE) es van culpar ahir dels errors comesos en les anàlisis de la carn infectada, que van endarrerir la identificació del fabricant.

La malaltia en cinc preguntes

Què és la listeriosi?

És una malaltia infecciosa provocada pel bacteri de la listèria. El bacteri pot entrar en contacte amb vegetals i animals, que el poden transmetre a les persones pel consum de carn, llet i verdures crues. Un brot pot sorgir quan l’aliment procedeix d’un animal infectat o a l’hora de manipular-lo.

Com es contagia?

Amb la ingestió del bacteri. No es transmet entre persones, sinó que es contagia quan s’ingereix un aliment contaminat. Habitualment es detecta en una anàlisi de sang dels afectats. La incidència mitjana és de tres casos per cada milió d’habitants, i és estrany un brot com el d’Andalusia.

Quins símptomes té?

Els símptomes poden aparèixer al cap de dies o setmanes. Són semblants a un quadre gripal: febre, cefalea, dolors musculars o afectacions digestives. Les persones poden tenir aquesta malaltia i que passi inadvertida tot i alguns símptomes, com ara una diarrea sense més importància.

Qui té més risc?

Els pacients amb una malaltia crònica i amb una malaltia immunodepressora, dones embarassades amb risc per al fetus o persones de més de 65 anys. Poden tenir una listeriosi simptomàtica i amb possibles repercussions greus. En casos molt greus hi pot haver seqüeles neurològiques.

Com es pot prevenir?

La listèria aguanta bé el fred, però no la calor. Es pot prevenir cuinant els aliments per sobre dels 70 graus i preservant-los a menys de 4 graus per eliminar-lo. Es recomana consumir els aliments cuinats de seguida i no més enllà de dues hores si no estan a la nevera o congelats.

stats