Societat 20/08/2019

Què és la listeriosi, la malaltia dels aliments contaminats?

A Catalunya s'ha rebut la sospita de dues persones que estarien afectades pel brot de carn infectada detectat a Andalusia

Ara
2 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'

BarcelonaLa listeriosi és una malaltia causada pel bacteri de la listèria que infecta les persones amb aliments contaminats. Això ha passat a Andalusia pel consum d'una partida de carn entatxonada La Mechá de l'empresa Magrudis –que ja s'ha retirat–, que estava infectada per aquest bacteri. El mateix brot ha arribat a Catalunya, perquè l'Agència de Salut Pública (ASPCAT) ha rebut una sospita clínica de dues persones que també n'estarien afectades. Hi ha altres casos a Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa i Tenerife. Una dona de 90 anys, que ha mort en un hospital de Sevilla per la carn contaminada, ha sigut la primera víctima mortal d'aquest brot.

Què és la listeriosi?

És una malaltia infecciosa, potencialment greu, provocada pel bacteri de la listèria ('Listeria monocytogenes'). Aquest bacteri es troba al terreny, on entra en contacte amb vegetals i animals que el poden transmetre a les persones a través del consum de llet i carn. Un brot de listeriosi pot sorgir quan l'aliment procedeix d'un animal infectat pel bacteri, si en la cadena d'envasat un aliment s'ha contaminat amb un altre o si a l'hora de manipular-lo s'ha contaminat. El bacteri es pot estendre a la cadena de processament de l'aliment.

Com es contagia?

Amb la ingestió del bacteri. No es transmet entre les persones, sinó que només es contagia quan s'ingereix un aliment contaminat. Habitualment es detecta en una anàlisi de sang dels afectats. La incidència mitjana és de tres casos per cada milió d'habitants, i és estrany que hi hagi un brot com el que ha passat a Andalusia. De fet, aquest brot podria ser un dels més grans que hi ha hagut mai sobre aquesta malaltia.

Quins símptomes produeix?

Els símptomes poden aparèixer al cap de dies o setmanes. Són semblants a un quadre gripal: febre, cefalea, dolors musculars o afectacions digestives. Les persones poden patir en algun moment aquesta malaltia infecciosa i que passi inadvertida tot i patir alguns símptomes, com ara una diarrea sense més importància.

Quins són els grups de risc de patir la malaltia?

Els pacients amb una malaltia crònica i amb una malaltia immunodepressora, dones embarassades amb risc per al fetus o persones de més de 65 anys. Són casos que poden patir una listeriosi simptomàtica i amb possibles repercussions greus. Pel que fa al curs de la malaltia, pot ser pràcticament asimptomàtica, presentar símptomes no greus, com una gastroenteritis amb una mica de febre, així com arribar a símptomes greus, com meningitis en fetus i nadons. En casos molt greus hi pot haver seqüeles neurològiques. La infecció i el seu tractament poden durar de cinc a set dies en casos lleus, mentre que en situacions greus el tractament es prolonga a partir de dues setmanes.

Com es pot prevenir?

La listèria és un bacteri que aguanta bé el fred, tot i que no la calor. Es pot prevenir cuinant els aliments per sobre dels 70 graus i preservant-los a menys de 4 graus per així eliminar-lo. Es recomana consumir els aliments cuinats de seguida i no més enllà de dues hores si no estan a la nevera o congelats.

stats