Societat 20/08/2019

L'alerta pel brot de listeriosi afecta tot l'Estat però tota la carn afectada ja ha estat retirada

Una dona de 90 anys ha mort per la infecció i un cinquantena més de persones estan hospitalitzades

Agències
2 min
El conseller de Salut de la Junta d'Andalusia Jesús Aguirre -a l'esquerra- durant l'última compareixença per explicar l'evolució del brot de listeriosi que ha obligat a hospitalitzar 56 persones

SevillaL'alerta pel brot de listeriosi afecta ja tot l'Estat, segons ha explicat aquest matí la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo. Malgrat aquest anunci, fet a través de la Cadena SER, la ministra ha volgut restar alarmisme a la situació i ha explicat que tota la carn infectada per aquesta bateria ja ha estat retirada del mercat. La major part de casos s'han produït a Andalusia, tot i que també n'hi ha a Extremadura, Madrid i "unes quantitats mínimes" a Castella-la Manxa i Tenerife. Podria ser el brot més gran produït mai a tot el món.

A Catalunya "no s'ha comercialitzat cap unitat de carn", segons ha explicat el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, en roda de premsa. Tampoc s'ha detectat cap afectat pel brot, tot i que, segons ha advertit, cal ser curosos, i no es pot “descartar aquesta possibilitat” ja que el període d'incubació és d'entre 70 i 90 dies. Així doncs, encara no es pot descartar que algun català hagi comprat carn contaminada a Andalusia o les altres comunitats afectades i l'hagi consumit aquí o que algú que estigués en aquestes zones n'hagués menjat. Tot i que l'alerta afectat tot l'Estat, el focus se centra sobretot en Andalusia.

Des de divendres passat 56 persones –entre elles 15 dones embarassades– han hagut de ser hospitalitzades a Sevilla, Huelva, Cadis, Màlaga i Granada i una vuitantena més estan en observació pel brot de listeriosi. L'origen és una partida de carn La Mechá de l'empresa Magrudis ja retirada. Una dona de 90 anys ha mort a l'Hospital Virgen del Rocío (Sevilla) per culpa de la infecció.

Tot i que la fàbrica on s'ha detectat el brot és sevillana, el ministeri de Sanitat ha detectat uns "petits lots" de carn que s'haurien distribuït a Madrid i a Extremadura, on s'ha detectat una altra persona afectada i quatre més estan sota estudi. Un altre lot també hauria arribat a una central de compres amb seu a Girona però que comercialitza la majoria dels seus productes a Andalusia, i que no hauria arribat a distribuir-lo.

Segons el subdirector de Protecció de Salut de la Junta d'Andalusia, Jesús Peinado, Magrudis va paralitzar la producció de la carn La Mechá el 15 d'agost passat, quan es va decretar l'alerta sanitària, i va informar del problema a tots els clients perquè retiressin aquest producte de la venda. Peinado ha defensat l'actuació de la Junta –que va decretar l'alerta poques hores després de detectar la partida defectuosa– i ha assegurat que fer-ho abans hauria estat una "irresponsabilitat de conseqüències greus".

Carcedo també ha assegurat que des del 16 d'agost es va activar arreu de l'estat espanyol l'alerta de la xarxa de vigilància alimentària i es va comunicar a totes les comunitats autònomes perquè localitzessin el producte i es retirés.

El cap de la unitat especialitzada en infeccions de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, José Miguel Cisneros, ha destacat la dificultat d'identificar un brot de listeriosi i ha explicat que hi ha pacients de risc entre els afectats, com ara dones embarassades, persones grans o pacients que presentaven altres patologies. El metge ha demanat que es vigilin els símptomes, com ara febre o diarrea, i ha remarcat que existeixen antibiòtics "eficaços" contra la listeriosi.

stats