SANITAT
Societat 25/06/2012

Mato denuncia que 200.000 persones utilitzen targetes de pensionista per obtenir medicaments

La ministra de Sanitat no es planteja que alguna comunitat es negui a aplicar el copagament

Acn
2 min

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha denunciat aquest dilluns que un total de 200.000 persones utilitzen targetes de pensionista, tot i ser persones en actiu, per adquirir medicaments. El govern espanyol se n'ha adonat després de creuar les dades del Ministeri de Sanitat amb el d'Hisenda per a la posada en marxa del copagament sanitari, que entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol i en què els jubilats hauran de pagar un 10% dels medicaments, entre 8 i 60 euros al mes segons la renda com a màxim. Mato ho ha explicat aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid, en què també ha afirmat que no espera que les comunitats autònomes que han expressat reserves davant del copagament decideixin no implantar aquesta mesura. En un primer moment després de creuar les dades entre els dos ministeris, es va detectar que 800.000 persones podrien estar utilitzant com a beneficiaris la targeta d'una altra persona quan en podien ser titulars, i d'aquests, 200.000 consumien medicaments amb una targeta de pensionista quan tenien recursos econòmics suficients.

La ministra ha afirmat que "les reformes signifiquen sacrificis", però ha recordat que el govern espanyol "insisteix que siguin equitatius". "Sota cap concepte -ha dit- se li pot demanar el mateix esforç a una persona que està a l'atur o que rep una pensió mínima que a una persona que té feina o rep unes rendes altes".

A Catalunya, un cop començat a aplicar l'euro per recepta, la Generalitat es prepara per aplicar el copagament de medicaments que preveu el Reial Decret aprovat pel govern espanyol per reduir la factura de la despesa sanitària.

Aquest dilluns, el conseller de Salut ha admès que, en aquest cas, hi ha més "dificultats tècniques", perquè el Reial Decret preveu les quantitats a pagar en funció de la renda de l'usuari, una informació, per tant, que caldrà aportar d'alguna manera al sistema perquè cadascú pagui el que toca.

La mesura del copagament, amb la qual es preveu estalviar fins a 7.000 milions d'euros, s'ha de començar a aplicar l'1 de juliol, i Ruiz ha reiterat la voluntat del Govern de començar-la a aplicar. Si no s'han resolt les dificultats tècniques caldrà que "el Ministeri" plantegi "un pla de contingència transitori" fins que se superin.

stats